Politiek nieuws


Plaatsing  
 
08-01-2010  

Johan Andela kandidaat-wethouder voor de VVD

 

Toespraak lijsttrekker Gerrit van Woudenbergh

Dames en heren,

Voorzitter, bedankt voor uw inleidende woorden op deze eerste VVD-bijeenkomst in het prille nieuwe jaar; natuurlijk sluit ik mij bij u aan en wens u allen een zeer voorspoedig 2010.

Een bijzonder jaar staat ons te wachten: de aanloop naar en de verkiezingen op 3 maart zelf, zullen voor het nodige politieke vuurwerk gaan zorgen. De partijen moeten met de billen bloot en laten zien waar hun werkelijke prioriteiten liggen voor onze stad. Geen verhullend taalgebruik meer, duidelijkheid! De kiezer moet wat te kiezen hebben op 3 maart!

Het verschil in benadering van diverse belangrijke vraagstukken in onze stad vraagt om duidelijkheid. Hoe gaan we de problemen deze komende vier jaar aanpakken?
Dat er problemen zijn, vooral als gevog van de recessie, dat is voor onze fractie overduidelijk; daarin hebben we een consistente lijn laten zien die we zowel bij de laatste voorjaarsnota als bij de behandeling van de begroting 2010 hebben laten zien en horen.

Wat dat betreft loopt de VVD niet weg voor verantwoordelijkheid, zoals onder meer de fractievoorzitter van het CDA luidkeels riep toen wij bij de begrotingsbehandeling 2010 niet over een onvolledige begroting wilden stemmen. Dat gebaar van ons deed uiteraard zeer bij de coalitie, want de VVD-fractie is niet de eerste de beste, maar vooral omdat we op pijnlijke wijze de onmacht van dit College blootlegden om op tijd een correcte en sluitende begroting in te dienen. In het College was men kennelijk zeer verdeeld over de bezuinigingsvoorstellen.

Er moet nu in januari nog voor 1.4 miljoen euro bezuinigd worden en wij zijn benieuwd waarop uiteindelijk bezuinigd gaat worden. Tot nu toe ging de discussie over bezuinigingen in Almelo alleen maar over de hogere koffieprijs in Hof 88, maar de betrokken PvdA wethouder draaide deze bezuiniging snel terug bij het eerste zuchtje tegenwind van de gebruikers van Hof 88. Dat belooft nog wat te worden wanneer het werkelijk ergens over zal gaan de komende tijd!

De kern van het VVD-beleid voor de komende 4 jaar is: stimuleren en saneren! Met de VVD in het College gaat dat gebeuren!!
Dat is wel wat ànders dan sommigen beweren met opmerkingen als: de VVD is overal tegen. Nee: stimuleren waar het kan, en saneren waar nodig en vooral als het om linkse speeltjes gaat. De VVD vindt dat niets en niemand moet worden ontzien bij de komende bezuinigingen, ook sociaal Almelo niet;de pijn moeten we gelijkmatig verdelen! Gedeelde smart is tenslotte halve smart…

Wat stimuleren betreft zal ik U een voorbeeld geven om de bouw weer op gang te helpen. Helaas horen we nog te vaak van burgers en bedrijven dat het nog veel te lang duurt voordat een vergunning wordt afgegeven en dat geldt dan voor plannen die binnen een reguliere bestemming vallen. Op zo’n belangrijk punt zou een VVD-wethouder extra scherp zijn; niet onnodig door ambtelijk gedoe goeie plannen ophouden! De vaart moet er weer in!

Een VVD-wethouder zal ook helder maken dat de politiek de baas is in Almelo en dat de ambtelijke top volgend moet zijn. Onze fractie heeft de indruk dat het bij een gedeelte van het huidige College precies andersom is: het beleid wordt ambtelijk gemaakt en door het College en de coalitie gesanctioneerd! De omgekeerde wereld in onze gedachten!
De Raad zal in de komende periode actiever moeten worden om de kaders voor het beleid aan te geven!

Dames en heren, de VVD stelt prioriteiten voor de komende periode:
Het is genoegzaam bekend dat we een andere plek willen voor het nieuwe stadhuis. We hebben een plan voorgelegd aan de eigenaar van de grond van Fortezza om te onderzoeken of een combinatie van stadhuis en Fortezza tot de mogelijkheden behoort. Vorig jaar hebben we de geplande plek bij de Kloosterhofflat al ter discussie gesteld, niet omdat we zo maar switchen van het ene plan naar het andere, maar omdat het beter en voordeliger moet! We hebben de indruk dat we steeds meer medestanders krijgen voor onze visie!

Ik herinner u eraan dat de Raad vóór 30 oktober 2006 zijn fiat moest geven aan het Binnenstadsplan, want dan zou in november van dat jaar al zichtbaar worden dat er wat gebeuren ging in Almelo. We zijn nu bijna 4 jaar verder, en er is nog niets gebeurd, behalve dan dat de parkeertarieven per 1 januari zijn verhoogd.

De VVD stelt prioriteiten aan wat wèl kan en moet. We houden de basisgedachte in stand, maar we durven ook plannen te schrappenen te wijzigen.Bij de voorjaarsnota hebben we al gezegd: neem afscheid van de heer Geurtsen als stadsarchitect onder dankzegging voor bewezen diensten. Wij willen een stad blijven met haalbare en betaalbare plannen, een stad waar Almeloërs en nieuwkomers zich thuis voelen en waar de OZB betaalbaar blijft!

Veiligheid hoort bij de VVD. De burgers moeten ervan op aan kunnen dat ze op de politie kunnen rekenen, dat de politie altijd aan de kant van de goedwillende burger staat. Dat kan alleen met voldoende bezetting en efficiënt omgaan met de beschikbare budgetten. De VVD wil absoluut niet bezuinigen op de politie zoals PvdA en CDA landelijk nu voorstellen;tegen zo’n beleid zeggen wij nee! In Den Haag en in Almelo.

Een eredivisieclub in onze stad ziet de VVD als een grote pré, onlangs nog bevestigd door een groot landelijk onderzoek. Het werkt imagoversterkend, het geeft een verbindend WIJ-gevoel en het is goed voor de economie. Daarom zal de VVD-fractie alles op alles zetten om de bouw van een nieuw stadion mogelijk te maken. De plannen om dat in combinatie te doen met de ambitieuze plannen van Asito spreken onze fractie erg aan. Met passen en meten in deze spannende financiële tijd moeten we eruit zien te komen; dat sluit prima aan bij het beleid dat wij voorstaan: het beleid van STIMULEREN!

Wij zien werk, werk en nog eens werk als het beste sociale beleid. Daar hoort een goed sociaal vangnet bij, maar dat mag nooit een hangmat worden! Wij zien werkloosheid dan ook niet als iets waar men zich bij neer moet leggen, maar eerder als een periode tussen twee banen.

Wij vinden dat je je niet moet afvragen: waar heb ik recht op? Je moet je afvragen: wat kan ik zelf aan mijn situatie doen om er bovenop te komen? En zolang er elke dag nog bij wijze van spreken krantenbezorgers gevraagd worden, moeten wij helaas constateren dat er nog altijd mensen zijn die dat kennelijk nog niet begrijpen!

Sociaal beleid moet er altijd op gericht zijn om werk te vinden, een opleiding te volgen, ergens stage te lopen, kortom: actief mee te doen aan onze samenleving. Mensen die dat niet willen, dienen dat te merken aan de hoogte van hun uitkering!

Ondernemende mensen van alle leeftijden horen bij de VVD. Dat kan als ondernemer, dat kan als gemotiveerde medewerker of als actieve oudere! Ondernemend denken is voor mensen die hun handen gebruiken om ze uit de mouwen te steken, en niet om ze op te houden.

Dames en heren, deze mentaliteit, in combinatie met eerbied en respect voor ieders persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid ,brengt u slechts bij één partij waar men zich geborgen en thuis voelt op 3 maart a.s., en dat is in onze stad de VVD, de meest lokale partij van Almelo!

Gerrit van Woudenbergh 

Almelo, 8 januari 2010

Fotoreportage (17 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina