Politiek nieuws


Plaatsing  
 
06-01-2010  

Nieuwjaarstoespraak burgemeester Hermans

 

Naast al die reacties heb ik me vanaf het begin gesteund gevoeld door u, inwoners van Almelo. U heeft immers massaal de moeite genomen om mee te denken over het profiel van de nieuwe burgemeester, via de campagne ’Zo’n burgemeester wil Almelo’.
Ik prijs ook graag hier onze Gemeenteraad die dit mogelijk heeft gemaakt door het gesprek aan te gaan met u, met de inwoners van onze stad.
En ik blijf hopen op uw meedenken. Op uw inzet en betrokkenheid bij de stad Almelo. Want als we één ding hebben geleerd, de afgelopen jaren, dan is het dat we het als bestuur niet alléén kunnen doen. We hebben daar iedereen bij nodig. “De overheid is te belangrijk om over te
laten aan politici en bestuurders”, zoals een grote staatsman al zei. (Charles de Gaulle)
Waarmee ook gezegd is dat uw Volksvertegenwoordigers en bestuurders uw steun en betrokkenheid hard nodig hebben en ook verdienen.
In dit verband zeg ik vaker dat leiderschap ook burgerschap nodig heeft. Ik ga over die twee zaken en de relatie daar tussen graag met u in gesprek.

De gemeente, en daarmee ook onze gemeenschap, heeft een lastige tijd achter de rug. Het is goed om dat niet weg te poetsen. Niet onbesproken te laten. De gebeurtenissen en publicaties hebben beelden, tekeningen en krassen op de ziel opgeleverd. Bij bestuur
en politiek, bij onze organisatie en ook in de samenleving. Dat laatste is mij ook bijzonder opgevallen. Vele Almeloers , immers, hebben al tegen mij gezegd dat ze trots zijn op Almelo.
“Kom niet aan Almelo”is dan een veelgehoorde uitspraak.
Maar dames en heren, trots zijn en willen beschermen vraagt wel om actie!

Ik ben als nieuwbakken burgemeester van deze boeiende stad dan ook bijzonder ingenomen met het feit dat de Gemeente Almelo de afgelopen tijd indringend en goed naar zichzelf heeft gekeken. U zult begrijpen dat dat soms niet makkelijk was. Zelfonderzoek gaat, als het goed is diep en is confronterend. Ik heb daarom grote bewondering voor al die toegewijde ambtenaren, politici en bestuurders die het bij zich zelf zochten. Beelden die geschetst worden vragen altijd en in de eerste plaats om zelfreflectie.
Zelfreflectie waarbij antwoorden werden gezocht op vragen als:
Wat is er aan de hand in de samenleving?
Doen we de goede dingen en doen we ze goed?
Doen we het nog we goed in de ogen van de inwoners, de mensen voor wie we werken?
Is het terecht dat bij sommigen het vertrouwen in de overheid een deuk heeft opgelopen?
Wat is er aan de hand? Wat willen we daarmee? En wat kunnen we er aan doen?

Lastige vragen, maar ze móeten worden gesteld. Want we willen leren en verbeteren. Dat moet ook, immers, “Fouten hebben, en die niet verbeteren, dat is pas fouten hebben.” (zoals Confucius ooit zei)
Velen van u zullen wel weten dat de Gemeente intensief is bezig geweest, en blijft (want dat moet een continue proces zijn) met verbeteringen op het gebied van bestuurscultuur, communicatie en integriteit. Dat is van essentieel belang. Niet alleen voor een normale en prettige en vertrouwensvolle relatie met de inwoners, maar ook om onze ambities te kunnen verwezenlijken.

Ik weet dat een groot deel van u nog steeds achter het masterplan staat. Ik weet dat velen van u nog steeds vinden dat de stad in balans moet worden gebracht. Dat bleek eens te meer uit de bemoedigende kerstboodschap die ik kreeg via een open brief in de TC Tubantia van
drie ‘prominente Almeloërs’.

“Er liggen tal van ambitieuze plannen die het verdienen om te worden verwezenlijkt”, schreven zij.
En: “De stad is het immers meer dan waard: op grond van haar verleden en op basis van de mogelijkheden die zij biedt voor verdere groei.”
En ik ben het met al degenen die dat vinden en zeggen eens.
Natuurlijk zal dat een bijzondere maar ook lastige opgave worden. De economische crisis laat in Nederland en dus ook in Almelo haar sporen achter. Maar wij zijn bestuurders en politici om daar een antwoord op te vinden.
Het uitgangspunt “Stad in balans” is prachtig en te goed overwogen om nu onder druk van de situatie overboord te zetten. Het gaat immers niet alleen over stenen, het gaat in de eerste plaats over mensen. Over onze gemeenschap, onze almelose samenleving.
De stad verdient het om vast te houden aan dat perspectief.
Maar hoe gaan we dat dan doen?
Op dit moment spreken we daarover met het college en binnenkort ook met de Raad.

Dames en heren, het wordt niet alleen inhoudelijk een grote uitdaging, maar ook wat betreft onze stijl.
Het is goed om te vermelden dat Almelo vwb de gemeentelijke dienstverlening in de top-tien staat in Nederland. Ik wil u dit niet onthouden omdat het goed is te beseffen dat we als Almeloers ook goede lijstjes aanvoeren!
Maar goede dienstverlening is niet voldoende.
Het gaat ook over bestuursstijl. De reflectie waar ik al eerder over sprak geeft vragen aan onszelf maar ook aan u. Bestuursstijl immers dient iets te zeggen over de relatie die je als bestuur wilt aangaan met de bestuurden, met de inwoners. Bestuursstijl dient iets te zeggen over samenwerking tussen bestuur en samenleving. Bestuurstijl dient ook iets te zeggen over vertrouwen. In elkaar. Het moet wederzijds vertrouwen op te leveren.
Tenslotte gaat de bestuursstijl ( althans die ik als uw burgemeester voorsta) over betrokkenheid en gepassioneerde inzet. Van ons en u. Samen moeten we het doen. Samen moeten we, ieder vanuit onze eigen positie en verantwoordelijkheden , het verschil willen maken.
En, dames en heren, we DURVEN het VERSCHIL te maken!!!!

Het VERSCHIL MAKEN zal naar ik verwacht ook leidend thema gaan worden bij de besprekingen van de Raad over de bezuinigingen. Daarin zal het, er is niet aan te ontkomen, gaan over de relatie overheid-samenleving. En de verdeling van verantwoordelijkheden die
daarbij hoort.
Ik vind het getuigen van lef bij de Raad dat hij daar op zo’n moedige en evenwichtige manier met zichzelf maar ook met u over wil spreken.
Het is goed om ook hier te vermelden dat het moeten bezuinigen momenteel bij iedere overheid en overheidsorgaan in Nederland op het bordje ligt. Dat is lastig maar het geeft ook kansen.
Kansen op het wegsnoeien van overbodig beleid, maar ook groei in creativiteit. De gemeente zal niet meer alles kunnen doen en vooral niet alleen!
Het kan leiden tot grotere weerbaarheid, meer veerkracht, grotere zelfredzaamheid. Ja, het zou zelfs een beweging kunnen geven van VERZORGINGSSTAAT NAAR ZORGZAME SAMENLEVING!
Dat het met lastige keuzes samengaat hoef ik u natuurlijk niet te vertellen.

Wij gaan over dit alles ook met u in gesprek. Want wij, het gemeentebestuur zijn er niet voor onszelf maar voor u.

Dames en heren,

2010 wordt een spannend jaar.

2010 wordt het jaar van de verkiezingen. Dan heeft u het voor het zeggen. Ik ga er van uit dat u op 3 maart massaal gebruik maakt van uw stemrecht. En dat we elkaar die avond ontmoeten in de Burgerzaal op die ongetwijfeld zeer spannende uitslagenavond.

Van een aantal wethouders weten we al dat ze niet terugkeren. Van een aantal raadsleden weten we dat ook. Maar door wie worden hun plekken overgenomen? En welke politieke keuzes maakt een nieuwe raad en een nieuw college?

Ik ben net zo benieuwd als u. Wat ik als burgemeester wel hoop is dat de verkiezingen ons Almelo ook de nieuwe bestuursperiode weer inspirerende politieke en publiek leiders op gaat leveren die vanuit en ondanks hun verschillen toch voor richting en verbinding in de
samenleving weten te zorgen.

2010 wordt een spannend jaar. Want we krijgen ook dit jaar vast en zeker nog te maken met de effecten van de economische crisis. Ik sprak daar zojuist al over. Verkiezingen en bezuinigingen. Een uitdagende combinatie. Ondanks alle financiële tegenwind, is het college er nu toch in geslaagd de lasten voor de inwoners niet te verhogen. Een sociale en verstandige keuze, nu het er om gaat de economie draaiende te houden. Het geeft hoop en vertrouwen.

Vroeg of laat kan ieder van ons te maken krijgen met de vervelende gevolgen van de crisis.
Maar ik put hoop en vertrouwen uit (bijvoorbeeld) het feit dat Almelo volgens het weekblad Elsevier opnieuw is gestegen als werkgemeente, met meer dan 20.000 pendelaars. Almelo steeg van de 33-ste naar de 24-ste plek. Daaruit blijkt hoe belangrijk Almelo is in de regio.

En wist u dat meer dan een half miljoen toeristen een bezoek in 2008 hebben gebracht aan Almelo? En dat Almelo per gemiddelde bezoeker vaker wordt bezocht dan Amsterdam en Den Haag? Een bezoek aan Almelo geeft kennelijk aanleiding om vaker naar onze stad
vaker te gaan!

Kijk eens naar alle evenementen. Ik sta er verbaasd van hoeveel culturele, sportieve en vernieuwende evenementen hier worden georganiseerd, allemaal door enthousiaste, betrokken Almeloërs.

Dames en heren,

2010 wordt een bijzonder jaar. Want er staat veel te gebeuren. Nog deze maand komen drie toparchitecten met hun ontwerpen voor een nieuw Stadhuis. Een nieuw stadhuis, dat een écht huis van de stad moet worden en een stimulerende plek in onze nieuwe binnenstad.
Dit jaar gaat ook onze Internationale Indoor Sport Accommodatie open, de IISPA. Een ultramoderne sportaccommodatie voor de eigen verenigingen en scholen, maar ook voor grote internationale topsport. Het beste volleybal, korfbal, basketbal en het beste judo, allemaal in Almelo.

Over één ding hoeven we niet in spanning te zitten, beste mensen. En dat is over de vraag of Heracles Almelo in de eredivisie blijft. Geen enkele twijfel! Het gaat er eerder om spannen, of we met z’n allen Europa in gaan. Als dat lukt - en ze kúnnen het- dan zet Heracles Almelo
niet meer alleen in Nederland in de schijnwerpers, maar in heel Europa!

En dat nieuwe stadion….daarvan kan ik op dit moment alleen beloven dat we het daar dit jaar heel vaak over gaan hebben.
De uitkomst van die gesprekken staat in de politieke sterren geschreven. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit bij uitstek en alleen een verantwoordelijkheid is van het stadsbestuur.
In tegendeel. Ook de vrager dient hierin zijn eigen verantwoordelijkheid te nemen.

Iedereen heeft er een mening over, heb ik gemerkt, en dat is typisch Almelo. Want de gemiddelde Almeloër is érg betrokken bij zijn stad. Daar willen we meer gebruik van maken, dit komende jaar en de jaren daarna.

We hebben al gezien dat de wijkwaardebonnen een enorm succes zijn. Inwoners met goede ideeën kunnen ze aanvragen om hun straat of buurt nóg leefbaarder te maken. Wijken en buurten, ze worden steeds belangrijker in deze tijd.

Maar wij willen die inwoners met goede ideeën ook graag spreken. Daarom willen we naar u toe, dit jaar. Naar uw vereniging, naar uw organisatie, of naar uw bedrijf , naar uw keukentafels.
Als burgemeester wil en zal Ik de samenleving induiken, zoals ik straks ook deze zaal in duik om met zoveel mogelijk mensen te praten. Het is een kwestie van halen én brengen, zoals ik onlangs al zei in een interview. En dan bedoel ik: praten met iedereen.
In Almelo moet iedereen kunnen meedoen aan het maatschappelijk debat. Ook die vele Almeloërs van allochtone afkomst. Daarom ben ik erg blij met de goede resultaten die zijn geboekt met de inburgering. En met een project als Kleurrijk Almelo, waarin iedereen kan meepraten over hoe we dat nu eigenlijk willen doen hier in Almelo, integreren…

Dames en heren,

Wat nieuw voor mij was, maar wat ik erg interessant vind, is dat hier naar verhouding zo ontzettend veel kunstenaars wonen en werken. Het is daarom heel terecht dat de Almelose Atelierroute de Stadsprijs heeft gewonnen. En dat we al ver zijn gevorderd met de ontwikkeling van de Talentenfabriek, waar jonge mensen hun begaafdheden kunnen ontwikkelen op het gebied van muziek, dans en hedendaagse cultuur. Iedereen heeft talenten, maar het is de taak van de overheid alle gelegenheid te bieden om die talenten te ontwikkelen.

De beste test voor een samenleving is hoe die omgaat met zijn jeugd. We zijn daar in Almelo op heel veel gebieden mee bezig. Denk aan het Jongerenpunt, waar jongeren zonder bureaucratische toestanden kunnen worden geholpen aan een baan of aan een opleiding.
Of aan allebei. Denk aan het Centrum voor Jeugd en Gezin, waar mensen terecht kunnen met vragen over opvoeding en opgroeien. Een uitkomst, want iedereen vindt opvoeden wel eens lastig. Dat weet ik maar al te goed, als moeder van drie zonen…

Ik wijs ook op de fantastische resultaten die zijn gehaald met het terugdringen van het aantal vroegtijdige schoolverlaters. Als je er maar bovenop zit, voorkom je dat jongeren afhaken.
Jongeren verdienen hun kans. Jongeren zijn de toekomst.

Jongeren zijn van nature altijd hoopvol en zitten vol verwachtingen. Ze staan open voor wat komen gaat. Ze vertrouwen erop dat het allemaal goed komt. Dat ze een fantastische toekomst tegemoet gaan. Daar neem ik graag een voorbeeld aan.

2010 wordt een spannend jaar, ook voor mij persoonlijk. Want voor mij is alles nieuw.
Kan ik uw verwachtingen waar maken? Ben ik het vertrouwen waard, dat u mij geeft?

Juist dat nieuwe, het onbekende, is wat voor mij het verschil maakt. Wat mij inspireert.
En inspiratie haal ik vooral uit U, de inwoners van onze fijne stad.

2010 wordt spannend, omdat we nu als gemeente het verschil willen maken. Het verschil met anderen, en het verschil met hoe we tot nu toe werkten. Dat verschil maken, kan alleen met uw vertrouwen. Vertrouwen is het cement van onze samenleving.

Echt: Almelo is te belangrijk om alleen aan ons over te laten, de ambtenaren en de politiek.
De gemeente, dat bent u allemaal.

Praat mee, denk mee, doe mee. Blijf kritisch, volg ons op de voet.

Ik kom aan het slot, want ik ga nu graag de zaal in om met u te praten. 
En dan kan ik naar U luisteren, in plaats van u naar mij, zoals u dat nu al zo lang heeft moeten doen…

Laat het ons weten, wanneer iets u niet bevalt. Blijf betrokken bij Almelo. Want er is werk
aan de winkel.

Tenslotte, Ik vertelde al hoeveel mensen trots zijn op Almelo.
Ik vraag van u en ons om vooral ook met liefde naar Almelo te kijken. Zonder liefde en passie gaat het niet.
Is dat een soft verhaal?
Welnee, het is keihard werken. Ik geloof er in!

Dames en heren, jongens en meisjes, Almeloërs,

Ik wens u allemaal, ik wens Almelo, een heel gelukkig Nieuwjaar!

Fotoreportage (19 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina