Politiek nieuws


Plaatsing  
 
12-12-2009  

Almelo niet naar de rechter tegen Zembla

 

ALMELO – De gemeente Almelo ziet af van juridische procedures tegen de programmamakers van Zembla TV. “De gemeente Almelo kan de energie beter steken in het proces om de bestuurscultuur te veranderen’, zegt waarnemend burgemeester James van Lidth de Jeude tegen TC Tubantia.
Het gemeentebestuur was zeer verontwaardigd dat Zembla bij de uitzending van een herhaling in oktober jl. niet heeft gemeld dat het gemeentebestuur van alle blaam was gezuiverd. Het college was zelfs zo boos dat juridische stappen werden aangekondigd. Of die insteek de juiste is, kan worden betwijfeld gelet op de vier onderzoeksrapporten die gezamenlijk vele honderden aanbevelingen bevatten.
Zembla zette in haar uitzending neer dat de bestuurscultuur van Almelo veel te wensen overliet en veel adhoc intern werd besloten zonder dat er zicht was op hoe besluitvorming tot stand kwam. De inmiddels vertrokken burgemeester Knip zei daar over dat zaken soms wel op elkaar lijken maar dat niet altijd zijn en dat wordt getracht ‘maatwerk’ te leveren.
De programmamakers Thomas Blom en Sinan Can kregen voor hun uitzending zelfs de Vlaams/Nederlandse Onderzoeks Journalistiek Prijs ‘De Loep’ van de vereniging van onderzoeksjournalistiek VVOJ. Dat meldt TC Tubantia niet in haar berichtgeving. De jury stond onder voorzitterschap van Gerard van Westerloo en heeft vele Vlaamse en Nederlandse journalistieke kopstukken in de gelederen.

Volgens burgemeester James van Lidth de Jeude, die maandag a.s. het stokje overdraagt aan opvolgster Jon Hermans - Vloedbeld, heeft een juridische strijd een averechts effect en volgens hem zijn er bovendien al resultaten te zien van het verbeterproces dat de gemeente is gestart. Het ambtelijk proces wordt zakelijker waarbij volgens hem de afstand met de burger zeker niet groter mag worden. De burgemeester wijst er in TC Tubantia eveneens op dat ook andere middelgrote gemeenten worstelen met de problematiek rond de bestuurscultuur.
Dat laatste geeft in feite aan dat de programmamakers, zeker in grote lijnen, een juist beeld hebben neergezet en een juridische strijd wel eens slecht kon uitpakken voor de gemeente.

Archief
Terug naar vorige pagina