Politiek nieuws


Plaatsing  
 
03-12-2009  

Coalitie zet VVD op een podium

 

ALMELO – Tegen het eind van de raadsperiode profileert de VVD zich steeds meer ten opzichte van de coalitiepartijen PvdA en CDA. Het gesprek dat de VVD voerde met projectontwikkelaar van der Looy om te bezien of het ‘vastzittende’ project Fortezza ook bijgestuurd kon worden om het nieuwe stadhuis van Almelo onder te brengen viel dan ook niet in goede aarde bij ‘loopjongen’ Slettenhaar van het CDA. Hij vroeg met ondersteuning van fractievoorzitter Kozijn (PvdA) dan ook een interpellatiedebat aan om het college van B&W en de VVD-fractie te ondervragen over het ‘eigenzinnige’ handelen van de VVD.
Waarnemend burgemeester James van Lidth de Jeude stemde in dat ook de VVD kon worden bevraagd en zo kreeg de VVD het podium dat het zich graag wenste.
Woordvoerder Nijhuis (VVD) was geprepareerd en begon met een diapresentatie waarover men met Van der Looy had gesproken en het was LA-raadslid Hümmels die dat halverwege afkapte en de burgemeester wees op het feit dat een interpellatiedebat toch echt iets anders was dan een partijpolitieke presentatie. Kozijn (PvdA) kon zijn nieuwsgierigheid niet verbergen en vroeg nog hoe lang de presentatie nog duurde maar uiteindelijk onderbrak de burgemeester de presentatie en konden de vragen gesteld worden.
Wethouder Sjoers (CDA) gaf aan dat hij vast hield aan het plan Kloosterhof voor het nieuwe stadhuis en dat wat hem betreft de afspraken over Fortezza nog recht overeind stonden en hij ook van Van der Looy geen andere signalen had ontvangen. Sjoers vroeg onlangs voor de tweede keer een bouwstimulering subsidie aan bij het Rijk voor het project Fortezza nadat het eerste verzoek werd afgewezen.
Nijhuis (VVD) wees er op dat er nog geen enkele overeenkomst met Beter Wonen was over deels afbraak van de Kloosterhofflat hooguit een ruimtelijke overeenkomst maar de financiële gevolgen groot kunnen zijn voor de gemeente. Bovendien wil de VVD niet dat het binnenstadsplan betekent dat rondom de markt vijftien jaar een bouwput ontstaat en dat de VVD daarom met Van der Looy heeft gesproken over mogelijk een alternatief, waarbij voor de VVD een bovengrens van 48 miljoen euro geldt voor de inpassing van een stadhuis in Fortezza.
De coalitie en raadslid Veenstra (CU) verweten de VVD ingestemd te hebben met alle plannen. Nijhuis pareerde dat door te stellen dat elk genomen besluit alleen nog maar richtinggevend was geweest zonder dat duidelijkheid over de kosten bestonden en ook nog niet duidelijk was geweest dat het plan Fortezza in zwaar weer verkeerd. Bovendien had de VVD ook het Twenthecentrum al eens aangedragen als alternatief. Volgens Nijhuis was de VVD dus consistent in het zoeken naar goede en betaalbare oplossingen zeker gelet op de huidige tekorten in de begroting. Raadslid Stork (ALA/AOV) vond dat de VVD en elke fractie het recht heeft om met wie dan ook te praten en zag het nut van dit debat dan ook niet echt in. Stork was van meet af aan al tegen een nieuw stadhuis net zoals destijds BBA. 
Dat de coalitie PvdA/CDA zelf niet vooraf inzag dat met iedereen magworden gepraat, betekent in feite dat zij ten koste van alles het collegebeleid blijven steunen en op deze wijze de VVD een prachtig podium gaven.


Presentatie VVD (powerpoint)

Archief
Terug naar vorige pagina