Politiek nieuws


Plaatsing  
 
19-12-2018  

Zonnepanelen op scholen, sporthallen enz.

 

ALMELO - gaat scholen, sportcomplexen, wijkgebouwen en andere gemeentelijke panden sneller verduurzamen. Op 13 geselecteerde gebouwen komen in totaal 3.767 zonnepanelen. In het Nieuwstraatkwartier gaat een lokale Energie Coöperatie van start en basisschool De Welle aan de Winkelsteeg is na de aanstaande verbouwing nagenoeg aardgasloos. Almelo levert hiermee een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen op het gebied van schone energie, energiebesparing en CO2-reductie.

Almelo kent een bestand van 41 panden die tot de zogenaamd strategische kern van het gemeentelijk vastgoedbestand horen. Hiervan kunnen 13 panden relatief makkelijk verduurzaamd worden. De wijkcentra Schelfhorst en Eninver, de sportcomplexen Windmolenbroek, Schelfhorst en IISPA, theater HOF88, de voormalige Hagedoornschool, de scholen ROC / De Passage en De Welle en enkele kantoor- en bedrijfspanden, waaronder aan de Turfkade, krijgen komend jaar allemaal zonnepanelen. De investering hiervoor bedraagt ruim één miljoen euro. Dit bedrag wordt gedekt door een SDE-subsidie van het Rijk en de energieopbrengst van de panelen. De gegarandeerde energieopbrengst is ruim €60.000,- per jaar. Huurders kunnen de energie afnemen tegen een gereduceerd tarief.

Lokale Energie Coöperatie voormalige Hagedoornschool
De gemeente ondersteunt de nieuwe lokale Energie Coöperatie in het Nieuwstraatkwartier. Dit is een zelfstandige bewonersorganisatie, zonder winstoogmerk en zonder commerciële belangen met bedrijven. De energie is afkomstig van de komend jaar te realiseren zonnepanelen op het dak van de voormalige Hagedoornschool. Inwoners kunnen die duurzame energie vervolgens tegen een aantrekkelijke prijs weer afnemen van de coöperatie.

Duurzaam Almelo
Het Almelose college zet via het programma Duurzaamheid sterk in op een leefbare, klimaatbestendige stad in de volle breedte. In het bijzonder heeft het college aandacht voor de energietransitie zodat Almelo op tijd de omschakeling maakt van fossiele naar hernieuwbare energie. Om initiatieven mede mogelijk te maken vroeg Almelo een SDE-subsidie aan bij het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het Rijk stimuleert hiermee de ontwikkeling van een duurzame energievoorziening. Duurzame energie is beter voor het milieu, maakt ons land minder afhankelijk van fossiele brandstoffen en is goed voor de economie.

Archief
Terug naar vorige pagina