Politiek nieuws


Plaatsing  
 
08-12-2018  

Waarom bezwaren Hornbach door INretail ?

 

ALMELO – Eerder deze week stelde de raadsfractie van Lokaal Almelo Samen (LAS) al vragen aan het college van B&W over de BelangenAlliantie Detailhandel Twente (BADT), een organisatie die al enkele jaren telkens bezwaren maakt tegen de vestiging van bouwmarktgigant Hornbach in Twente en ook vraagtekens zette bij de nieuwbouwplannen van  Kees Smit Tuinmeubelen.
Een andere organisatie die dat eveneens doet is INretail, een belangenorganisatie voor ondernemers in de non-food sector, zoals men dat zelf omschrijft. Gemeentebesturen in Twente, statenleden van de provincie Overijssel en de regionale pers worden bestookt met berichten dat het vijf voor twaalf is voor de Twentse detailhandel en dat de voornemens van Hornbach en Kees Smit Tuinmeubelen de doodsteek zijn voor de kernwinkelgebieden in de Twentse steden.  Dit alles om de besluitvorming rond vestigingsplannen van Hornbach in Almelo en Enschede te frustreren en de verhuizing van enkele honderden meters van Kees Smit Tuinmeubelen in Almelo tegen te houden.

Men pretendeert dus de belangen van detailhandel in breedste te behartigen. LAS ontdekte al dat achter de BelangenAlliantie Detailhandel Twente de specialisten van Dietz Communicatieadvies schuil gaan. BADT bestaat dus niet, heeft geen KvK-inschrijving, publiceert geen leden en dat is wel nodig indien formeel bezwaren worden ingediend tegen bouwplannen bij gemeenten als men ontwikkelingen niet wil. Plannenmakers hebben namelijk het recht om te weten tegen wie men strijdt. Anders is een wettig verweer niet mogelijk.

Hetzelfde geldt min of meer de belangenbehartigers van INretail uit Zeist die eveneens ageren tegen de plannen van Hornbach en Kees Smit Tuinmeubelen. Deze club van ondernemers kent wel leden en doet veel meer voor de detaillisten dan communicatieadvies. Maar die website bestuderende, leert ook wat anders.
Tot de bestuurders horen o.a. voorzitter Anton Sanders van de DKG Groep (Bruinzeel en Keller Keukens) waar jaarlijks 7,7 miljoen keukenkasten worden geproduceerd in Bergen op Zoom. en bestuurder Fokke Broekhuis van De Mandemakers Groep uit Waalwijk. DMG kent de formules Mandemakers Keukens, Keukenkampioen, Brugman Keukens & Badkamers, Keuken Concurrent, Küchen Direct,  Keukenmaxx, Piet Klerkx, WoonExpress, Nieuwenhuis Keukens, Edmon Keukens, Wooning keukens, badkamers, tegels, Morres en Keukenhuys De Tweede Kamer.  Ook in het bestuur Sandra van Vegchel van de Eigenhuis Groep in Nijkerk dat acht keukenshowrooms telt in Nederland.  Ook Geert-Jan Smits van Flinders Design Interieur zit in het bestuur. Flinders levert vooral via de webshop en telt één fysieke winkel in Zaandam. In de ledenraad zien we een franchisenemer van Superkeukens dat 44 showrooms telt in Nederland en behoort tot de IMG Groep in Etten Leur. Andere merken van de IMG Groep zijn; Pronto Wonen, Profijt Meubel, Keuken Depot, In.House, House of Dutch, Comfort Suite en Baenks.

Gelet op de aanhoudende kritiek van dus ook INretail ten opzichte van de plannen Hornbach/Kees Smit en het roepen om vooral de kernwinkelgebieden in de Twentse steden te beschermen tegen verdere leegstand, zou je denken dat de winkels van deze bestuurders allemaal in de kernwinkelgebieden van Nederlandse steden zitten.  Niet dus, zelfs Flinders zit met slechts één fysieke winkel naast haar webshopverkoop in een oud fabriekspand in Zaandam. Van de andere uit de ledenraad iser niet een uit Twente. Piet Klerkx is bijvoorbeeld al zeker 35 jaar weg uit de Almelose Grotestraat. Nee, al deze voornoemde winkelshowrooms vindt je in het hele land alleen buiten de stadswinkelkernen op Woonboulevards en/of op ‘veredelde’ industrieterreinen waar ‘gesjoemeld’ wordt met bestemmingsplannen of detailhandel gedoogd wordt. ‘Boter op het hoofd’, angst voor concurrentie maar dan vooral van de Duitse bouwmarktgigant Hornbach met Bauhaus al in het kielzog en bij succes op de Nederlandse markt mogelijk OBI later ook nog eens. Laat dat nu precies zijn wat de Europese Dienstenrichtlijn inhoud. Vrije vestiging over de grenzen binnen de Europese Unie. Precies wat multimiljonair en marktleider in Nederland Ben Mandemakers als prominent lid van INretail zelf ook doet in België en Duitsland  zoals in Nordhorn op een bedrijventerrein tussen een expeditiebedrijf en een bestratingsbedrijf !!!

Archief
Terug naar vorige pagina