Politiek nieuws


Plaatsing  
 
21-11-2018  

Subsidie onderzoeksjournalistiek Lokale Omroep

 

ALMELO/ENSCHEDE – Vorige week ondernam een afvaardiging van de Almelose gemeenteraad een werkbezoek bij de lokale omroep AAfm / AAvisie. Omroepvoorzitter Jan Krol en presentator/vrijwilliger Jan-Willem Kobes schetsten de plannen van de omroep voor de toekomst maar gaven ook inzicht in de onmogelijkheden vanwege het gebrek aan financiële middelen. De gemeente Almelo sluist dan wel het verplichte bedrag van net een euro per inwoner door dat het Rijk beschikbaar stelt uit de gefiscaliseerde ‘luister- en kijkgelden’, maar dat is ten ene male te weinig om twee beroepskrachten te kunnen inzetten om het uit 106 personen bestaande vrijwilligersteam te coachen en dit ondanks dat meerdere vrijwilligers uit het verleden wel een succesvolle stap naar het ‘Hilversemse’ hebben gemaakt.

Zo werkt AAfm / AAvisie o.a. samen met de lokale omroepen van Enschede, Haaksbergen, Hengelo en Hof van Twente, maar die samenwerking leunt vooral op Enschede waar de lokale omroep eveneens samenwerkt met de stadsredactie van Tubantia ten aanzien van de nieuwsvoorziening. In Almelo gebruiken de vrijwilligers vooral eigen materiaal zoals camera’s voor nieuwsuitzendingen op AAvisie.
In Enschede zetelt de lokale omroep in het Balengebouw waar ook de redactie van Tubantia zit. De provincie Overijssel stelde voor dit Newsroom Enschede 350.000 euro beschikbaar. Ook stelt Enschede een ‘rijke plus’ aan geld structureel beschikbaar bovenop de wettelijke Rijksafdracht en vandaag ontving de omroep in Enschede bericht dat het een subsidie van 150.000 euro tegemoet kan zien uit het nationale potje Stimuleringsfonds voor de Journalistiek ten bate van het ontwikkelen van onderzoeks-journalistieke programma’s voor het komende jaar. Het nieuwe project is een verdieping van eerdere reeksen over onder meer afvalscheiding en grondwateroverlast. Bij dit project zijn tevens Hogeschool Windesheim en de Vereniging van Onderzoeksjournalisten betrokken.
Daar steekt het “Almelose halve euro’tje per inwoner schril bij af!

Archief
Terug naar vorige pagina