Politiek nieuws


Plaatsing  
 
21-11-2018  

Herstel P-Stadsbaken goedkoper dan gedacht

 

ALMELO – De schrik zat er goed in toen de parkeergarage Stadsbaken tegenover het oude stadhuis voor de tweede keer tekenen van verval begon te tonen. Afbrokkelend metselwerk aan de achter- en beide zijgevels bleek opnieuw het geval. De oorzaak het inwateren van hemelwater door een duidelijke constructiefout en dat zorgt bij vorst voor afbrokkeling. Een simpele zinken bedekking op het platliggende metselwerk bij het vorige herstel had al wonderen kunnen verrichten bij het afvoeren van hemelwater.

In de aanloop naar opnieuw herstel werd gedacht aan ‘groene gevels’ voor meer natuur aan de parkeerkolos. Dat bleek veruit meer te kosten dan gedacht. Nu wordt gedacht om de kunstzinnige en gemetselde gevels opener te maken. Dat is niet alleen voordeliger maar heeft eveneens een gunstige bijwerking ten aanzien van de brandveiligheidseisen. Een noodzakelijk gedachte sprinklerinstallatie is dan niet meer nodig berichten het college van B&W naar aanleiding van vragen van de VVD-fractie die wilde weten waarom de aanleg van invalideparkeerplaatsen op de begane grond niet tegelijkertijd werd uitgevoerd met de gehele renovatie. Er van uitgaande dat het combineren van werkzaamheden voordeliger zou uitpakken.
In ieder geval lijkt met het nieuwe plan 350.000 euro bespaard te worden ten aanzien van het niet installeren van een sprinklerinstallatie als de gevels opener worden. Restauratie van het blijvende gevelgedeelte valt dan evenredig ook goedkoper uit. Daarvoor was een bandbreddte van 200.000 tot 400.000 euro begroot.
Één addertje zit er nog onder het gras. De gevels werden ontworpen door een kunstenaar en die heeft een vinger in de pap. Zonder zijn toestemming wordt het een lastiger verhaal. Mocht groen licht worden bereikt, beginnen de werkzaamheden in het tweede kwartaal van 2019.

De ultieme oplossing zou sloop kunnen zijn, maar dan inclusief het oude gebouw van de Rabo en de naastliggende ABNamro en aanpalende gebouwen zodat het geheel tussen het bouwsel van architect Oud (het te revitaliseren oude stadhuis) en de vernieuwing van Haven Zuid inclusief aanleg van de havenkom echt op elkaar worden afgestemd! Hoe meer je daar over nadenkt…?!

Dan kun je van de oude AH ook een (3e) parkeerdek maken!

Archief
Terug naar vorige pagina