Politiek nieuws


Plaatsing  
 
05-07-2018  

Follow the Money zet zorgcowboys te kijk

Almelose zorgverlener Anahid B.V. onder vuur
 

ALMELO – Zorginstelling Anahid B.V. van de Almelose zorgonderneemster Nver Dermovesian is een van de ‘Zorgcowboys’ die door het journalistiek onderzoekplatform ‘Follow the Money’ op de korrel wordt genomen. Het zorgbedrijfje begon in 2013 en had al een omzet van 1,4 miljoen euro in 2017. Nog opvallender is de winst die in 2017 voor een bedrag van 919.780 euro in de boeken staat. Follow the Money vraagt zich af hoe dit Almelose zorgbedrijfje een winst kan maken van 66,8 procent. Dervosian, enig aandeelhoudster, gaf niet thuis op vragen van Follow the Money. Net zomin Nina Barsamain, een van de commissarissen van Anahid B.V. met ook een eigen zorgbedrijfje. Follow the Money krijgt dus geen enkel antwoord van Anahid B.V. dat thuiszorg verricht voor vooral allochtone inwoners van de 14 Twentse gemeenten die bij het bedrijf klant zijn. De gemeente Almelo is met een bedrag van 232.767 euro voor zorg uit de Wmo een der grootste opdrachtgevers. Voornamelijk voor zorg in natura en met maar één PGB-vergoeding.
De winst is voor eigenaresse Dervosian derhalve enorm, want aan salaris wordt het niet uitgegeven, zo ontdekte Follow the Money aan de hand van de boekhouding. Het inkomen van enig aandeelhoudster Dervosian loopt volgens Follow the Money per jaargang uiteen van boven de Balkenende-norm tot nul. Wel werd dividend uitgekeerd à raison van 15 procent dividendbelasting en dat is fors lager dan de inkomstenbelasting. De boekhouding wordt gevoerd door een klein administratiekantoortje in Vriezenveen, maar een accountantsverklaring ontbreekt.

Anahid B.V. is niet de enige zorginstelling die Follow the Money onder de loep neemt. Tal van dit soort thuiszorgbedrijven lijken zich niet aan de regels te houden en schrijven enorme winsten. Follow the Money schrijft in deze over ‘Zorgcowboys’. De onderzoekers halen ook twee Tilburgse hoogleraren aan die eveneens onderzoek deden. Zij becijferen dat dit soort thuiszorginstellingen een uitkeerbare winst van 1,2 miljard euro per jaar boeken.

Voor het Almelose raadslid Jorien Geerdink (PvdA) is het onderzoek van Follow the Money in ieder geval voldoende reden om namens het Linkse Blok de aanbesteding  en controle van de Twentse gemeenten Samen14 aan de kaak te stellen, temeer daar de aanbesteding 2019 nu wordt uitgezet. De gezamenlijke Twentse aanbesteding Samen14 begon over het boekjaar 2015. Toen nog was Anja Timmer (PvdA) de zorgwethouder in Almelo. In 2016 stopte zij om privéredenen.

Lees alles via Follow the Money. U moet zich wel aanmelden.


Schriftelijke vragen 'linkse blok' aan B&W Almelo over 'zorgcowboys' met woekerwinsten.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina