Politiek nieuws


Plaatsing  
 
09-03-2018  

Almelose verkiezingen of Haagse?

 

ALMELO – Op 21 maart zijn de gemeenteraadsverkiezingen, maar op TV, radio of in de krant zie, hoor of lees je wat de kopstukken van de landelijke partijen te berde brengen. De vrees bestaat kennelijk dat lokale partijen nog meer afsnoepen van de gevestigde orde, want als je al die lokale partijen bij elkaar optelt, zou het de grootste politieke beweging van Nederland zijn.

De vraag is echter waarom al decennia lang de aanhang van lokale partijen groeit en landelijke partijen op lokaal niveau alleen maar krimpen? Partijdiscipline zou daar wel eens de oorzaak van kunnen zijn. Zowel in het parlement, het provinciebestuur en lokaal bestuur wordt met ‘ijzeren hand’ de discipline gehandhaafd ongeacht voorstellen goed of slecht voor het volk zijn, want je staat als individu voor je kopstukken of je ligt er uit bij volgende verkiezingen.

In Almelo bijvoorbeeld is de zich voortslepende financiële ellende te danken aan de periode waarin het CDA en de PvdA de absolute macht hadden en opeenvolgend D66 en VVD dat nog eens versterkten. De stad moest groeien naar 100.000 inwoners. Benoorden Almelo zou Waterrijk ontstaan. Luxere duurdere woningen met een ligplaats voor een boot aan het water. Een roeibaan voor internationale wedstrijden moest het geheel completeren.

Aan de Sluiskade NZ moest een 10 miljoen euro kostend Poppodium worden gerealiseerd terwijl alom in den lande elk Poppodium dik verliesgevend was. De rekensom hoeveel glazen bier er jaarlijks moesten worden verkocht, deed de ‘droom’ van opeenvolgende wethouders Jan de Ruiter (PvdA) en Huub Isendoorn (toen D66 – nu  Democraten.NU) uiteenspatten.

In de binnenstad ontstond een vernieuwingsplan waarmee dik 500 miljoen euro gemoeid was. ‘Almelo heeft een sterk figuur als wethouder Sjoers (CDA) nodig’, riepen de investeerders in koor die een contract met de gemeente afsloten. In het plan een ‘Glaspaleis’ aan de markt als zijnde het nieuwe stadhuis. Onder de markt een parkeerkelder.

Een ander idee uit de koker van Sjoers was een ‘Personal Rapid Transport’ via monorail van Waterrijk via de binnenstad naar de Woonboulevard en het Almelose ziekenhuis en omgekeerd. Ook het Verdiept Spoor zou een einde maken aan de splitsing van de stad in West en Oost omdat op straatniveau alles met elkaar verbonden kon worden. Het resultaat is bekend. Minder diep dan beoogd vanwege een gebrek aan kapitaal.

Aan de zuidkant werd de Nijreessingel gerealiseerd. Een plan uit de jaren ’60 van de vorige eeuw. De opening werd onder aanvoering van weth. Sjoers groots gevierd evenals trouwens het Verdiept Spoor. Achteraf was de asfaltkeuze matig net zoals bij tegellijm voor de tegels in de ‘kunstwerken’ en dat zorgde weer voor financiële tegenvallers.

In Almelo Noord Oost werd al vast een park aangelegd als hart van een nieuwe villawijk. Nu jaren later zijn 7 villa's gerealiseerd.
Toenmalig wethouder van financiën Reinier van Broekhoven (CDA), zette voor de ambities van zijn partijgenoot Sjoers de gemeentelijke ‘schatkist’ niet op een kier, maar schroefde zelfs de deksel er af.

Bedacht werd ook dat al die ambities wel een ander ambtelijke aansturing behoefden. In de persoon van oud- inspecteur van politie Herman Geerdink als gemeentesecretaris, werd ambtelijk bedrijfsmatig. De operatie ‘Goal’ werd geboren en zo’n beetje alle leidinggevenden  werden vervangen.  Binnen een jaar was meer dan de helft al weer weg, want wie teveel tegensputterde werd vervangen door een jaknikker en weer kon iemand op de in het stadhuis hangende grote posters met foto’s van leidinggevenden worden doorgestreept.
Het betekende voor tal van goede ambtenaren ‘verbanning’ en uitruil naar bijvoorbeeld Hengelo, Enschede, het kantoor van Regio Twente  of zelfs vervroegd pensioen of ontslag. Zo werd de gehele juridische afdeling opgeheven. Decennia aan ervaring werd overboord gekieperd en jonge onervaren juridische assistenten op afdelingsniveau mochten alle plannen  groen licht meegeven. Het werd een debacle. Als voorbeeld project Fortezza dat in totaal zo’n 17 miljoen euro verlies betekende, heeft oud- raadslid Jan Veenstra (ChristenUnie) al eens berekend. Het verlies werd ‘weggepoetst’ in de bouw van het huidige stadhuis op de plek waar eerst Fortezza gerealiseerd moest worden.
Wethouder Van Broekhoven, haakte als eerste af. Collega Sjoers volgde en ook ‘dictator’ Geerdink zocht zijn heil elders toen toenmalig burgemeester Knip liet weten een rol als senator wel te zien zitten als afsluiting van een bestuurlijke carrière.
Geerdink vond ónderdak als bestuursvoorzitter bij de 160-jarige Gelderse Hoenderloo Groep voor moeilijk opvoedbare jongens. Echter onder zijn leiding stevende het af op een faillissement waarna noodgedwongen moest worden gefuseerd om te overleven. De ‘vluchtweg’ ging vervolgens als bestuursvoorzitter naar verslavingscentrum Maliebaan in Utrecht dat werd ómgeturnd in Fictas. Het eindigde in een faillissement. Kortom een bestuurs-carrière met een en al ellende voor vele medewerkers o.l.v. de zich specialist in veranderingsmanagement noemende Geerdink.
Terug bij af in Almelo, ziet Geerdink echter een nieuwe toekomst gloren als nummer 2 op de kandidatenlijst van het CDA. De ambitie lijkt duidelijk, wethouder worden. Iets om na te denken voor de kiezer.

Tot slot
Even terug naar het begin van dit artikel. De invloed van landelijke kopstukken op gemeenteraadsverkiezingen.

De PvdA heeft Tweede Kamerlid Sharon Dijksma gestrikt voor een werkbezoek op vrijdag 9 maart aan de Schelfhorst. Ze gaat kijken bij het dagactiviteitencentrum van De Colckhof, schuift aan bij De Huiskamer in De Schelf, bekijkt valtraining voor senioren en schuift aan bij een lunch om de zorgvraag van mensen met een beperking te bespreken.
 
CDA Almelo laat maandagavond 12 maart minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid, Welzijn en Sport) in Almelo opdraven om de Almelose aanpak ‘Gezond in de Stad’ te ervaren. De Jonge prikt een vorkje mee bij bij ‘De Buurvrouw’ in wijkcentrum de Driehoek, het domein van de partijloze wijkwethouder Christien van Wijk. Maar ja in verkiezingstijd…

D66 Almelo organiseert een ‘wiet-top’ op 15 maart van 20:00 tot 22:00 in Villa Valetudo, Lankampsweg 3 in Almelo. Gastspreker is Tweede Kamerlid Vera Bergkamp.

Archief
Terug naar vorige pagina