Politiek nieuws


Plaatsing  
 
20-10-2008  

CDA brief aan B&W over kunstmuseum

 

Almelo, 19 oktober 2008

College van Burgemeester en Wethouders
Gemeente Almelo
Stadhuisplein 1
7607 EK ALMELO

Betreft: Museum en centrum voor hedendaagse kunst

Geacht college,

Met instemming heeft de CDA-fractie kennis genomen van de activiteiten en plannen van de Stichting Indigo. Deze plannen zijn tijdens een informatie-avond op 9 oktober jl. op een duidelijke wijze toegelicht.

Wij zijn van mening, dat de plannen van de Stichting passen bij de ambities die de gemeente heeft. Zij passen ook bij het amendement van de CDA op de kadernota cultuurbeleid waarin de Raad op 12 februari jl. o.a. heeft besloten “als ambitie uit te spreken, dat de gemeente Almelo op cultureel gebied behoort tot de top 25 in de Atlas voor gemeenten 2012”.

De Stichting Indigo heeft een plan gepresenteerd voor de korte en de iets langere termijn. De slaagkans voor deze plannen is naar de mening van de CDA-fractie aanmerkelijk vergroot door de beoogde samenwerking met de Stichting Helicon. Tijdens de genoemde informatie-avond hebben vertegenwoordigers van deze Stichting als ook het ROC van Twente zich positief en enthousiast uitgelaten over een samenwerking.

De exposities van de Stichting vinden plaats in de Kunsthal van Hof88. Hoewel er bij beide Stichtingen al gedachten zijn hoe en waar de activiteiten in de toekomst kunnen worden uitgevoerd is het de wens van de Stichting Indigo nu al op de huidige plek het aantal exposities van 4 naar 7 te verhogen.

Om dit mogelijk te maken zijn verschillende maatregelen noodzakelijk. Ook voor het verwezenlijken van de toekomstplannen is het gewenst dit particuliere initiatief met raad en daad bij te staan. Wij verzoeken u hierover op korte termijn met de Stichting Indigo, wellicht samen met de Stichting Helicon, in gesprek te gaan.

Vooruitlopend hierop verzoeken wij u alvast tot de volgende maatregelen over te gaan:
1. De Stichting Indigo kan tijdens exposities permanent beschikken over de Tuinzaal.
Het getuigt niet van professionaliteit, wanneer tijdens exposities of andere activiteiten een deel van de beschikbare ruimte niet gebruikt kan worden. Bovendien beperkt het de plannen voor uitbreiding.
2. Het verplaatsen van de Kunstuitleen naar de Centrale Bibliotheek.
De kunstuitleen neemt nogal wat ruimte in beslag die goed gebruikt kan worden voor de activiteiten van de Stichting Indigo. Door het kunnen beschikken over deze ruimte ontstaat de mogelijkheid meer van de gewenste ambities waar te maken.
Daar staat tegenover dat het onderbrengen van de kunstuitleen in de bibliotheek naar onze mening een versterking van de functie van de bibliotheek is.
De bibliotheek is niet langer een “boekenuitleenfabriek”. Hoewel het uitlenen van boeken c.q. het bereikbaar maken van informatie nog wel de core-business is speelt het/kan het een belangrijke rol spelen bij het waarmaken van onze ambities op cultuurgebied, bv op het gebied van tentoonstellingen, literaire salons, culturele en politieke café’s, debatten, lezingen, enz.
In de verbreding van de functie van de bibliotheek past o.i. de huisvesting van de kunstuitleen. Het ligt centraal, er komen veel bezoekers, er is beneden ruimte voor permanente tentoonstellingen, er is (op de 4e verdieping) zeer royaal ruimte voor het onderbrengen van de kunstuitleen en het kan met onmiddellijke ingang, zonder het maken van extra kosten, overgebracht worden. Op deze wijze kan een laagdrempelige kunstuitleenvoorziening worden gecreëerd.

Graag vernemen wij uiterlijk tijdens de behandeling van de gemeentebegroting 2009 uw antwoord.
Wij zien dit antwoord met belangstelling tegemoet.

Met vriendelijke groet,



Namens de CDA fractie
Lily Altena, fractiesecretaris



Voor eventuele nadere informatie kunt u contact opnemen met onze woordvoerder Cultuur: Jan Brand, telefoon 0621881030

Archief
Terug naar vorige pagina