Politiek nieuws


Plaatsing  
 
13-04-2017  

Minima Partij kritisch over invoering Almelo Munt


Al eerder Almelose betaalmiddelen
De invoering van een Almelo´s betaalmiddel heeft ook haar eigen geschiedenis. In 1370 voerde de Heer van Almelo betaalmunten in. Tien jaar later kwam daar een eind aan omdat betaalmunten van de toen grotere lokale economieën Deventer, Kampen en Zwolle de betaalfunctie met hun munten overvleugelden.

In 1996 werd de Almelose Munt opnieuw geïntroduceerd. Dit naar aanleiding van 650 jaar marktrechten en vanwege de verkiezing tot Marktstad van het Jaar. ook toen het doel de lokale economie een extra impuls te geven. Het betaalmiddel werd geen succes en verdween al snel uit de markt.

Oudere Almeloërs kennen ook nog wel het Almelose gasmuntje uit de jaren ´50 van de vorige eeuw. Elke woning met aansluiting van stadsgas had een meter met muntinworp. Geregeld ging tijdens het koken de vlam uit omdat de muntvoorraad op was. De gang naar de koopautomaat ergens in de wijk was dan noodzaak om nog wat warms op tafel te kunnen zetten.
 

ALMELO – Het werd onlangs groots gepubliceerd de invoering van een Almelose munt cq de Almelo Betaalpas voor alle inwoners van Almelo. Doel meer geld rondpompen in de Almelose economie bleek uit het artikel in Tubantia.
Dat daarmee de Minima Voucher van Almelo Doet Mee… verdwijnt kan raadslid Lineke Bolhuis van de Minima Partij nog wel vatten omdat er dan een einde komt aan stigmatisering van ingezetenen die het minder breed hebben. Maar Bolhuis heeft ook zeer kritische kanttekeningen. Bijvoorbeeld het bedrag dat er mee gemoeid is, maar liefst 880.000 euro. Dat geld komt volgens plan uit de zogenoemde sociale pot innovatiegelden waarmee nu nog vouchers worden gegeven aan minima om bijvoorbeeld te sporten, voor muzieklessen, een kranten abonnement en andere sociale activiteiten.  Bolhuis vraagt zich af waarom de pot economie niet wordt aangesproken of de deelnemende ondernemers waarvan er minstens 40 mee moeten doen. Ook vraagt zij zich af of de financiering uit het sociale domein deze in haar ogen louter economische impuls rechtvaardigt? Zij waarschuwt het college van B&W en verantwoordelijk wethouder Javier Cornelissen inzake de invoering zonder onafhankelijk onderzoek naar de zin en haalbaarheid. Ook mist zij de meningen van middenstanders uit de gehele stad en van mensen die nu via het voucher deelnemen aan bijvoorbeeld sport en muziek en van belangenbehartigers verenigd in Almelo Sociaal. Ook de Almelose sportwereld weet van niets dat de voucher verdwijnt terwijl er toch heel wat ingezetenen gebruik van maken, leert navraag. Bij de sportclubs wordt gevreesd dat minima weer afhaken en dat scheelt de clubs inkomsten.  De Almelose samenleving moet 235.000 euro bijdragen. Bolhuis vraagt zich af of dat de middenstanders zijn waarvan er minstens 40 mee moeten doen. Voor elk van die 40 zou dat volgens haar berekening een bedrag zijn van 5.875 euro.  Raadslid Bolhuis wil feitelijk met haar vragen aan het college van B&W dat er eerst nog eens goed nagedacht wordt over de invoering van een nieuw Almelo’s betaalmiddel dat in haar ogen alleen de middenstander spekt en niet de samenleving, de invoering van punttegoed voor bijvoorbeeld vrijwilligerswerk ten spijt. Ongetwijfeld zal ook de gemeenteraad, de minima en het Almelose verenigingsleven zich voor een groot deel overvallen voelen met de aankondiging die toch echt na 1 april kwam.

Archief
Terug naar vorige pagina