Politiek nieuws


Plaatsing  
 
04-03-2017  

Raad verklaart B&W oorlog over plan buitendienst

 

ALMELO – Het minderheidscollege van B&W van de gemeente Almelo zit opnieuw in grote problemen. Aanleiding de volharding van het college om de buitendienst van de gemeente te willen onderbrengen bij Twente Milieu. Lijdend voorwerp deze keer wethouder Christien van Wijk die vorig jaar september als partijloze door de raad benoemd werd om ex- wethouder Anja Timmer (PvdA) op te volgen.

Het geschil is feitelijk een erfenis want het plan om de onderhoudsmedewerkers van het openbaar gemeentelijk gebied over te hevelen naar Twente Milieu bestaat al langer. Doel een besparing van 7 euroton. De medewerkers zijn er kritisch over en zij vrezen voor hun ambtelijke arbeidsrechten. Ook in eerdere debatten over het collegeplan bleek de gemeenteraad kritisch omdat het college puur koerst op Twente Milieu. Vrije marktpartijen onderzoeken voor mogelijk een overname wil het college niet , zo bleek onlangs uit een schriftelijke stellingname van het college aan de gemeenteraad.  

Het gekissebis duurde dus voort en schuift ook de besparing voor zich uit. Dat pikt een groot deel van de gemeenteraad niet. De opposanten Lokaal Almelo Samen (LAS), VVD, Democraten.Nu en zelfs coalitiepartners CDA en ChristenUnie hebben als meerderheid zelf het heft in handen genomen om het college te dwingen tot andere opties. Zij komen met het plan om de 80 medewerkers van de afdeling Ruimte onder te brengen in een apart bedrijf waarvan de gemeente de aandelen bezit. Onder het nieuwe bedrijf vallen dan de medewerkers van bijvoorbeeld de Grondbank, de bomenploeg, de hoveniers en de materieeldienst. De structuur is te vergelijken met het Sportbedrijf Almelo waarbij arbeidsvoorwaarden gehandhaafd blijven en mensen met afstand tot de arbeidsmarkt kunnen instromen. Deze constructie moet evenwel wel de beoogde 7 euroton bezuiniging opleveren.

Archief
Terug naar vorige pagina