Politiek nieuws


Plaatsing  
 
29-12-2016  

Allochtone clubs kopen gebouw op afbetaling


De ATIB maakt de overstap naar de achter de Kolkschool liggende oude gymzaal aan het Zwanenbelt 2.
Jaren waren hier de vrijwillige klussers voor ouderen gehuisvest.
 

ALMELO – Één vereniging van Almeloërs met een allochtone afkomst weigert het gebouw waarin men zit te kopen van de gemeente. De Molukse stichting Akar Bahar aan de Jan Steenstraat 69 vindt dat het historisch recht heeft op het gebruik van het clubgebouw. Het Almelose college van B&W vindt dat Akar Bahar in dat geval een kostendekkende huur moet gaan betalen, maar ook dat wijst de stichting af.

De gemeente probeert al langer van ‘stenen’ af te komen om de onderhouds- en exploitatiekosten van gemeentelijke gebouwen te drukken. Zo wil het college van B&W af van o.a. wijkcentra maar ook van kleinere gebouwen die in gebruik zijn bij andere verenigingen.

Een principeakkoord werd wel bereikt met de Italiaanse vereniging Sandro Pertini en de Spaanse vereniging La Iberica beiden aan de W.A. de Gruyterstraat 1, De Almelose Atatürk Vereniging in Almelo aan de  Zwaluwenstraat 53, de Turkse arbeidersvereniging CVTIJ aan de Jan Steenstraat 35 en de Turkse arbeidersvereniging ATIB dat sinds jaren gevestigd is in de Kolkschool. De ATIB maakt de overstap naar de achterliggende oude gymzaal aan het Zwanenbelt 2.
De verenigingen betalen de aankoop met een eerste termijn van 10 procent van de maatschappelijke taxatiewaarde en met een aflossingsperiode van 25 jaar in maandelijkse termijnen van 500 tot 600 euro. Pas als het gebouw volledig is afgelost, zijn de verenigingen ook juridisch eigenaar. Door de voorgenomen transacties kan de gemeente structureel 70.000 euro besparen mits de gemeenteraad instemt met het toekomstig beleid en de aflossingsovereenkomsten.

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina