Politiek nieuws


Plaatsing  
 
28-12-2016  

LAS boos over verzwijgen mega-tekort Soweco


Almelo telt 3 betrokken wethouders in Soweco en toch moet de gemeenteraad het nieuws uit de media halen !
 

ALMELO – Hoe kan het dat de gemeenteraad van Almelo het miljoenentekort bij Soweco uit de krant moet vernemen? Dat wil de grootste oppositiefractie Lokaal Almelo Samen (LAS) weten van portefeuillehouder Javier Cornelissen (SP), wethouder van financiën Alex Langius (CU) en plaatsvervangend Soweco-bestuurder Irene ten Seldam (CDA).
Voor de sociale werkvoorzieningsschap Soweco van de gemeenten Almelo, Hellendoorn, Rijssen/Holten, Twenterand, Tubbergen en Wierden dreigt in 2017 een tekort van vijf miljoen euro. In Twenterand trok de lokale VVD aan de bel over een mogelijk deficit van 745.000 euro. In Almelo de fractie LAS dat voor Almelo als grootste aandeelhouder een niet gemeentelijk begroot miljoenenverlies verwacht.
Reden voor LAS-raadslid Jan Hammink vragen te stellen waarom de gemeenteraad niet actief werd geïnformeerd. Hammink wil ook weten of het Almelose college van B&W over het dreigende tekort met de provincie heeft gesproken. Dit omdat de provincie de gemeente Almelo als enige in Overijssel onder preventief toezicht heeft gesteld.
Ook wil Hammink weten hoe het nu pas bekend wordende tekort van zeker nog eens 600.000 euro extra, nog in de al aangenomen begroting 2017 wordt verwerkt? De totale extra bijdrage voor de gemeente Almelo bedraagt volgend jaar zo'n 2,5 miljoen euro.

Niet alle aandeelhoudende gemeenten van Soweco hielden het dreigende miljoenentekort 2017 van Soweco onder de pet. Volgens wethouder Bert Tijhof van Rijssen-Holten komt het tekort niet uit de lucht vallen. Rijssen/Holten boekte in de begroting al een bedrag van 575.000 euro in om bij te passen inclusief een extra bedrag van 69.000 euro op de aangekondigde lagere bijdrage van het Rijk voor de sociale werkvoorziening. Hellendoorn en Wierden hielden al rekening met extra bijdragen aan Soweco van respectievelijk 530.000 euro en 425.000 euro.

In mei 2016 presenteerde algemeen-directeur Drs. Reinier van Broekhoven nog trots een winst van 2,8 miljoen euro over het boekjaar 2015. 'De zon gaat weer schijnen en de deelnemende gemeenten in Soweco dragen daardoor minder bij', zei Van Broekhoven toen.


In Pdf: Vragen LAS over mega-tekort bij Soweco

Fotoreportage (1 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina