Politiek nieuws


Plaatsing  
 
23-02-2016  

LAS wil meer tijd brandveiligheid Dolle Pret

 

Vragen LAS aan het college van B&W

De exploitant van Dolle Pret werd, zo hebben wij begrepen, in september vorig jaar door uw college in een mondeling gesprek erop gewezen dat de regels voor brandveiligheid hogere eisen stellen dan waar haar bedrijf op dat moment aan voldeed. Daar hebt u haar later ook schriftelijk op gewezen en een en ander is gebonden aan een dwang tot aanpassingen in combinatie met een dwangsom als middel om het doel te bereiken: voldoen aan alle aspecten van veiligheid. U hebt 14 maart als einddatum gesteld.
Vraag 1: klopt dit?
De exploitant van Dolle Pret heeft de afgelopen maanden tal van maatregelen genomen om aan alle gestelde eisen te voldoen. Daar heeft ze heel veel kosten en tijd in moeten steken en ze is nog niet helemaal klaar. Volgens haar moet ze nog op acht punten actie ondernemen om alles rond te krijgen. Dat haalt ze mede om technische reden niet op alle acht punten op 14 maart. Volgens haar moet het wel te doen zijn voor de grote vakantie, uiterlijk 1 juli aanstaande, allemaal rond te hebben. In ieder geval hebben wij geconstateerd dat de exploitante van Dolle Pret er heel veel aan doet zo snel mogelijk aan alle voorwaarden te voldoen. Dat proces wordt volgens haar ook gevolgd door ambtelijk toezicht, die dat ook moet kunnen constateren.
Vraag 2: klopt dit?
Zolang zij volgens bovenomschreven instelling de problematiek aanpakt, is ze bezig met zo snel mogelijk aan alle eisen te voldoen. Het opleggen van een dwangsom is een middel om een doel te bereiken. De gemeente en de exploitant van Dolle Pret hebben hetzelfde doel voor ogen. Zij moet echter tot haar spijt constateren dat met name door het technische proces van nieuwe toepassingen ze de gestelde datum van 14 maart niet haalt. Wel uiterlijk 1 juli.
Vraag 3. Wilt u de dwangsom nog niet opleggen en eerst onze vragen beantwoorden in de eerstvolgende raad van 15 maart a.s.?
Dan moet uw overweging onzes inziens ook vanaf 15 maart nog niet zijn een dwangsom op te leggen, omdat ze alle werkzaamheden nog niet klaar heeft, maar u zou met ons moeten constateren dat ze hard werkt aan het gevraagde doel en dat ook op afzienbare tijd gaat bereiken.
U moet onzes inziens een andere overweging maken en wel één uit twee:
constateren dat het vanwege brandveiligheid niet verantwoord is dat Dolle Pret op dit moment kan zijn opengesteld voor het publiek en het onmiddellijk sluiten
of
constateren dat er hard wordt gewerkt aan het bereiken van het gezamenlijke doel en nog niet met dwangsommen te werken voor 1 juli 2016.
Vraag 4: wilt u dit na heroverweging met ons eens zijn?
Ps
Denk ook even aan de tijd die we onszelf gunnen bij de aanpak van de brandveiligheid van onze parkeergarages.
Afhankelijk van uw antwoorden komen wij eventueel met een motie.

Namens de fractie van Lokaal Almelo Samen
Almelo, 23 februari 2016
Jan Hammink, vicefractievoorzitter
 

Archief
Terug naar vorige pagina