Politiek nieuws


Plaatsing  
 
02-02-2016  

LAS en PVA bezochten de Voedselbank

 

ALMELO – Vertegenwoordigers van de raadsfracties LAS en PVA brachten een werkbezoek bij de Voedselbank Almelo op de hoek Bornerbroeksestraat/Arendsboersweg. Geïnformeerd werd hoe de Voedselbank omgaat met het stijgende aantal burgers dat een beroep moet doen op de Voedselbank en welke criteria daarbij worden gehanteerd.
Er kan door inwoners van Almelo maximaal 3 jaar een beroep worden gedaan op de Voedselbank waarbij om het half jaar wordt gekeken of men nog aan de criteria voldoet. Zo moet bijvoorbeeld één zelfstandig wonend persoon het netto besteedbare inkomen overhouden van 180 euro per maand om rond te komen.
Het toelatingscriterium is dus 110,00 euro + 70,00 euro, na aftrek van vaste lasten. 
Een gezin van 3 personen is dan; 110,00 + 70,00 + 70,00 + 70,00 = 320,00 euro, enzovoort. Gezinnen met kinderen krijgen bij de beoordeling voorrang. Elke 1e en 3e vrijdag van de maand is er intake bij de Voedselbank Almelo voor stadgenoten in nood.

Als bewijs kunnen papieren van de schuldhulpsanering helpen bij de aanvraag of anders een financieel overzicht van de huishoudingskosten gedurende de laatste 3 maanden. (bankafschriften, inkomensformulieren, overzicht vaste lasten et cetera)

Stijgend aantal
De laatste jaren is het aantal gezinnen/personen dat een beroep doet op de Voedselbank flink gestegen. Momenteel krijgen 220 gezinnen (± 600 personen) wekelijks hulp via de Voedselbank. Opvallend het stijgende aantal ZZP’ers terwijl het aantal ouderen juist achterblijft. Volgens de vrijwilligers van de Voedselbank vanwege valse schaamte. Er is dus nog wel verborgen armoede achter menige voordeur.

Vrijwilligers en giften
Vrijwilligers en giften van bedrijven en particulieren houden Voedselbank Almelo overeind. De gemeente Almelo doet er geen cent bij maar verwijst wel cliënten via de sociale dienst naar hulp via de Voedselbank.
De huisvestingskosten in de voormalige St. Egbertuskerk bedragen 40.000,00 euro op jaarbasis.

De ‘droge’ voorraad voedsel bedraagt twee maanden. Verse groente komt vooral van de eigen moestuin waarvan de grond beschikbaar werd gesteld door de woningbouwcorporaties. AOC Oost is eveneens een van de toeleveranciers van verse groente die door leerlingen wordt gekweekt. Ook de lokale middenstand zorgt voor aanvoer van ‘droog’ voedsel en verse waren en de uitgifte gaat volgens het principe ‘first in – first out’ om de houdbaarheidsdatum niet te overschrijden. Zo nodig wordt ingekocht indien de kas het toestaat. Samen met een diëtiste wordt wekelijks gekeken hoe de voedselpakketten kunnen worden samengesteld en er wordt getracht minimaal twee voedzame maaltijden per week te realiseren.
De vrijwilligers van de Voedselbank werken zich dus onbezoldigd een slag in het rond om stadgenoten met financiële problemen te helpen. Elke vrijdagmiddag is het dus een lange rij voor de St. Egbertuskerk om een voedselpakket op te halen en dat zou anno 2015 in Nederland eigenlijk onnodig moeten zijn.
Bron: PVA/LAS

Archief
Terug naar vorige pagina