Politiek nieuws


Plaatsing  
 
23-12-2015  

Drents statenlid Langius kandidaat-wethouder

 

ALMELO – Indien de gemeenteraad van Almelo op 5 januari bij meerderheid akkoord gaat, wordt de Drent Alex Langius de vierde wethouder van de gemeente Almelo in een minderheidscollege. Informateur Rob Franken heeft op initiatief van het CDA de fractie van de ChristenUnie weten te binden aan de resterende coalitie CDA/PvdA/SP na de breuk met de versplinterde fractie van D66. Een coalitiebreuk die ontstond nadat het de meerderheid al had verloren in de gemeenteraad door een afscheiding in de fractie van de PvdA en toenmalig D66-voorman Fred Gerritsen poogde tijdens de begrotingsbehandling 2016 in november jl. meer van het D66-programma in het collegebeleid te krijgen. Het gevolg was dat de eigen wethouder Claudio Bruggink en CDA-wethouder Jan van Marle hun taak neerlegden.
Met steun van de ChristenUnie wordt nu gepoogd een minderheidscollege op te tuigen, waarbij Langius de vierde wethouderszetel moet vullen.
Langius was gedurende acht jaar wethouder in de gemeente Assen en werkte daarvoor ruim 25 jaar bij de Dienst Uitvoering Onderwijs in Groningen van het ministerie van Onderwijs in de functies control en financiën en als lid van de bezwarencommissie.

Overigens haalde Langius als wethouder van Assen al eens het TV-programma 'Kan niet waar zijn' omdat hij de door de gemeente beschikbaar gestelde elektrische fietsen terug vorderde van minder mobiele stadgenoten omdat de elektrische fiets volgens hem inmiddels een normaal in gebruik voertuig was geworden. Een motie van de SP, gesteund door een meerderheid in de Asser-raad, waaronder de eigen ChristenUnie, voorkwam dat.
Bij de coalitievorming PvdA/D66/ChristenUnie/SP, in april 2014 gaf de ChristenUnie in Assen de voorkeur aan Harmke Vlieg als opvolger van Langius die volgens het Asser Journaal na 16 jaar gemeentelijke politiek koos voor een maatschappelijke invulling van zijn bestaan of elders een wethouderszetel in het kader van dualisme. Na bijna twee jaar wachtgeld, schijnt zich dat laatste nu aan te dienen in Almelo.

Archief
Terug naar vorige pagina