Politiek nieuws


Plaatsing  
 
05-12-2015  

CDA desnoods over links voor behoud pluche


Wordt het buigen of barsten voor het CDA?
 

ALMELO – De bestuurscrisis in Almelo is vooral een strijd rond het CDA dat haar wethouder Jan van Marle zonder enige weerstand liet vertrekken om maar in het college te kunnen blijven zitten. Op de dag van het afscheid werd al een ‘verkenner’ uit eigen gelederen naar voren geschoven om de zetels te vullen. Een ruime meerderheid in de gemeenteraad beperkt dat aantal tot één, zodat het CDA water bij de wijn moet doen om het door LAS voorgestelde zakencollege onmogelijk te maken en om Irene ten Seldam op het pluche te houden.
Coalitiepartners PvdA en SP doen dat eveneens voor het behoud van de wethouders en dus werd het vizier gericht op de ChristenUnie en een aantal eenmansfracties om voldoende steun te krijgen voor het uitzitten van de rit naar de gemeenteraadsverkiezing in 2018.
De raadsleden Bolhuis (ex- PvdA), Buitenweg (GroenLinks) en Çete lijken zich daarbij aan te sluiten mits ruimte komt voor zeven punten van cruciaal belang zoals decentralisaties, sociaal domein, re-integratie, sport, cultuur, duurzaamheid en binnenstad. Het is alleen de vraag of de Calimero-drie het onderling wel eens zijn over die punten. Çete bijvoorbeeld sloot zich de afgelopen jaren regelmatig aan bij de visie van de VVD, dat nu niet wil ‘meeregeren’. De andere twee zitten meer in de hoek van links en versterken dus de PvdA en de SP terwijl de ChristenUnie met regelmaat ook meer oog heeft voor het volk in problemen. Kortom het CDA moet flink inleveren qua visie en beleid mits de gedoogconstructie slaagt.
Of het allemaal helpt? Zeker is dat de provincie de gemeente behoorlijk onder curatele stelt en dus is er qua nieuw beleid nauwelijks iets te realiseren en gaat het dus om het behoud van het pluche.

Archief
Terug naar vorige pagina