Politiek nieuws


Plaatsing  
 
17-11-2015  

Chaos compleet, ook D66 fractie gesplitst

 

ALMELO – Commissaris der Koning Ank Bijleveld kan zich ernstig zorgen gaan maken over de bestuurbaarheid van de gemeente Almelo. Na het opstappen van de wethouders Jan van Marle (CDA) en Claudio Bruggink (D66), kondigde zich vanavond in de gemeenteraad en tot verrassing van de hele raad, een scheuring aan in de fractie van D66.
D66-voorman Fred Gerritsen verkondigde vorige week dat hij twijfelde aan de coalitieondersteuning. De raad had al hevig gediscussieerd over de niet op het raadsinformatiesysteem vermelde verslag van de bespreking met de provincie over de saneringsperiode die Almelo benodigd om financieel orde op zaken te stellen. Het werd Van Marle als politiek verantwoordelijk bestuurder voor de voeten gegooid, maar bij D66 speelde ook de toenemende ergernis over de houding van coalitiepartner CDA dat D66 kennelijk niet het licht in de ogen gunde om wat eigen verlangens binnen te halen. Althans zo kan de twijfel van Gerritsen en de zijnen worden gelezen. Het begrotingsdebat kon door de omissie van informatievoorziening dus niet volledig worden gevoerd en daarom de ge-uitte twijfel van Gerritsen die zoals vanavond bleek, ook niet kon worden weggenomen door burgemeester Hermans in een uiterste lijmpoging de coalitie CDA/D66/PvdA/SP te redden.
Gerritsen beoogde kennelijk het CDA te wippen, om via de vorming van een nieuwe coalitie zonder CDA, de eigen wethouder Bruggink weer op het pluche te zetten. Het handelen van Gerritsen was de aanleiding tot een conflict in de fractie met als gevolg dat Gerritsen vanavond de komst van fractie 15 in de gemeenteraad aankondigde. De ‘oude politieke rotten’ Gerritsen en Isendoorn stappen uit de fractie en de nieuwelingen Jeroen Wiertz en Marc Bout gaan verder onder de vlag van D66.

Fotoreportage (24 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina