Politiek nieuws


Plaatsing  
 
17-11-2015  

LAS zet collegevorming op scherp en blokt CDA

 

ALMELO – Het opzeggen van het vertrouwen in het college door D66 leidt tot flinke perikelen voor het vormen van een nieuw college. Vooral de arrogante houding van CDA-wethouder Irene ten Seldam dat D66 niet meer in aanmerking komt voor een wethouderszetel in een nieuw te vormen college, is D66-voorman Gerritsen in het verkeerde keelgat geschoten.
Gerritsen zei vorige week de samenwerking op omdat het CDA als grootste coalitiepartner, D66 en de gemeenteraad geen ruimte gaf om meerderheidswensen in te bouwen in o.a. de perspectiefnota en ook niet in de begroting 2016.
Het niet actief informeren van de gemeenteraad over cruciale informatie over het overleg tussen wethouder Jan van Marle (CDA) namens de gemeente  en de provincie, deed de deur dicht. Gerritsen blies vervolgens de coalitie van CDA/PvdA/D66/SP op, dat toch al niet meer kon bogen op een meerderheid in de gemeenteraad.
Het aangekondigde vertrek van wethouder Claudio Bruggink (D66) was daarna vanzelfsprekend en ook wethouder Jan van Marle (CDA) zag na enkele dagen in dat zijn rol op het pluche was uitgespeeld. Beiden lieten vrijdag weten dat zij dinsdag (vanavond) de gemeenteraad formeel informeren op welke gronden men besloot hun functie aan de wilgen te hangen.

Het zich oppermachtig voelende CDA, maakte zaterdag al bekend oud- raadslid Rob Franken naar voren te schuiven om alle fracties te polsen welke meerderheidscoalitie er mogelijk gevormd kan worden. De publieke uitlatingen van Irene ten Seldam zette echter kwaad bloed bij D66 maar ook bij anderen in de gemeenteraad. Velen vinden dat de houdbaarheidsdatum van Ten Seldam eigenlijk ook al lang is overschreden.

Vandaag laat LAS - op het CDA na de grootste fractie - weten dat de arrogantie van het CDA om Franken al aan het werk te zetten (met ambtelijke ondersteuning) om alle fracties te polsen welke coalities te vormen zijn, een brug te ver is zonder dat de gemeenteraad bij meerderheid een besluit heeft genomen voor het benoemen van een informateur. Bovendien laat LAS-fractievoorzitter Stork weten dat zijn fractie gaat voor een 4-koppig ‘zakencollege’ zonder invloed van een informateur van het CDA. Stork wil een externe deskundige van buiten de stad om profielen te schrijven voor de invulling van een college met ter zake deskundige personen. Bovendien stelt Stork dat het afgelopen moet zijn met het telkens weer zwaarder belasten van de burgers.

Zowel D66 als de VVD en LAS willen dat een nieuw college meer snijdt in de eigen organisatie om de kosten omlaag te brengen. Gedrieën willen zij tevens de stad er in vier jaar financieel bovenop helpen in plaats van de zes jaar die het ‘gesneuvelde’ college onder aanvoering van het CDA wil.
De ‘missie’ van Franken lijkt derhalve al gesneuveld nog voordat deze goed en wel is begonnen. Men zou ook kunnen lezen dat de meerderheid in de gemeenteraad niet zit te wachten op nog weer een rol voor het CDA dat de laatste 20 jaar zo’n 'voortrekkende' rol heeft gespeeld met als resultaat dat de stad diep in de misère zit.
Stork (LAS) noemt in zijn persbericht o.a. de decennia lange CDA-verantwoordelijkheid over exceptionele grondaankopen voor stadsuitbreiding, het Fortezza-debacle waarin nog een extra miljoen euro verlies dreigt, het futuristische plan voor een Monorail en het te grootschalige vernieuwingsplan van de binnenstad waardoor de stad in feite met handen en voeten vastzit aan grote projectontwikkelaars.

Archief
Terug naar vorige pagina