Politiek nieuws


Plaatsing  
 
13-11-2015  

College B&W breekt, Van Marle en Bruggink weg


Claudio Bruggink (links) en Jan van Marle (3e van rechts) bieden dinsdag hun ontslag aan tijdens de raadsvergadering.
 

ALMELO – De wethouders Jan van Marle (CDA) en Claudio Bruggink (D66) stappen per direct op als wethouder in de gemeente Almelo. De bestuurscrisis vindt zijn oorsprong in de raadsvergadering van dinsdag waarin de begroting 2016 werd behandeld.
De sfeer tijdens de vergadering was niet goed omdat het college alle amendementen uit de raad van een negatief advies voorzag en toen bleek dat cruciale informatie over het overleg tussen het college en gedeputeerde staten over de financiële positie van de gemeente, niet actief was gedeeld met de gemeenteraad via het raadsinformatiesysteem, waren de rapen gaar.   Verantwoordelijk wethouder Jan van Marle ging diep door het stof maar de fractie LAS kondigde een motie van treurnis aan dat nog werd overtroffen door D66 fractieleider Fred Gerritsen die het vertrouwen opzegde in het college en een dag later nog eens in Tc Tubantia vermelde dat hij binnen enkel dagen vervolgstappen verwachtte op de vertrouwenscrisis. Partijgenoot en wethouder Claudio Brugging en wethouder Van Marle maakten na drie dagen van bezinning vandaag afzonderlijk hun overweging en kondigden aan het begin van de avond aan per direct te stoppen met hun functie nadat zij dinsdag a.s. dit officieel bekend maken in de gemeenteraad die hen ook heeft benoemd.
De wel zittenblijvende collegeleden Ten Seldam (CDA), Timmer (PvdA) en Cornelissen (SP) onder voorzitterschap van de in feite scheidende burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld, lieten via de gemeentelijke voorlichter weten dat zij het besluit van Van Marle en Bruggink betreuren maar ook respecteren.
Of D66 voorman Fred Gerritsen dit pionnenoffer voldoende vindt, zal dinsdag moeten blijken. In ieder geval kan de aangehouden ‘Motie van Treurnis’ van de fractie LAS tegen wethouder Van Marle door de versnipperaar.

Archief
Terug naar vorige pagina