Politiek nieuws


Plaatsing  
 
20-04-2015  

Bijzonder verlof burgemeester Hermans duurt lang

 

ALMELO – In de wandelgangen van het gemeentehuis werden af en toe wel eens signalen opgevangen met vraagtekens omtrent het bijzonder verlof van burgemeester Jon Hermans-Vloedbeld. Zij nam in oktober verlof om haar ernstig zieke man te verplegen die begin januari overleed.
Vanwege het bijzondere verlof werd Willem Urlings aangesteld als waarnemend burgemeester per 3 november jl. en is dat heden ten dage nog steeds zo. Sindsdien staan er twee burgemeesters op de loonlijst van de gemeente.
Openlijk werd nooit gesproken over het nog lopende verlof, maar dat betekent niet dat er vraagtekens bestaan over de duur van de afwezigheid, zeker als er een vergelijk wordt gemaakt met een werknemer in de burgermaatschappij.
Nu werd bekend dat de vertrouwenscommissie van de Almelose gemeenteraad een gesprek heeft gehad met Commissaris der Koning (CdK) Ank Bijleveld en dat er binnenkort duidelijk zal komen over de ontstane situatie.

Maar hoe zit dat nu met de wet? Deze voorziet in een zogenaamd calamiteitenverlof. Te denken valt dan aan het overlijden van een direct familielid, een partner die bevalt, een ziek kind van school halen, plotseling naar de dokter of zelfs een loodgieter regelen indien de waterleiding is gesprongen.
Het calamiteitenverlof duurt zo lang als nodig is om de eerste problemen op te lossen. Het verlof duurt een paar uur tot een paar dagen en is in de meeste cao’s omschreven, zo meldt de website van de overheid.
Is dat niet voldoende, kan een beroep worden gedaan op langer verlof. Bijvoorbeeld bij ziekte van kind of partner kan kortdurend zorgverlof worden aangevraagd waarbij de werkgever 70 procent van het loon doorbetaald. Maar ook dan is er sprake van een gelimiteerd verlof. Bij een normale werkweek kan bijvoorbeeld op jaarbasis 72 uur totaal (niet aaneensluitend) verlof worden verleend. Is dat niet toereikend, kan langdurig verlof worden gevraagd. Per 12 maanden kan maximaal 6 keer het aantal uren dat u per week werkt worden opgenomen. De werkgever hoeft die uren niet te betalen.

Zoals omschreven geldt dit voor werknemers in dienst van een bedrijf. Echter bij ambtsdragers is niets publiekelijk omschreven. Een situatie zoals burgemeester Hermans-Vloedbeld, komt tot stand na melding bij de collegeleden van de gemeente en in overleg met de CdK.
De gemeenteraad van Almelo is terughoudend en praat er nauwelijks over en al zeker niet tijdens officiële vergaderingen. Maar dat de burgerij vragen heeft, staat buiten kijf!

Archief
Terug naar vorige pagina