Politiek nieuws


Plaatsing  
 
22-03-2015  

Burger krijgt ongelijk bij provinciale ombudsman

 

ALMELO – Een inwoonster van Almelo kreeg bij de provinciale ombudsman het lid op de neus na een klacht betreffende de aanvraag van een eenmalige uitkering voor haar bejaarde vader. Deze beschikte niet over een DigiD en de vrouw vroeg de gemeente daarom om een aanvraagformulier. De gemeente verstrekte die niet, ook niet na herhaaldelijk aandringen waarop de vrouw een klacht deponeerde bij de provinciale ombudsman.
Deze oordeelde dat de gemeente zich voldoende had ingespannen door te verwijzen naar de organisatie Almelo Doet Mee en het Werkplein om de aanvraag digitaal in te dienen.

Commentaar
De uitspraak van de provinciale ombudsman is verbazingwekkend. Temeer daar het hebben/aanvragen van een code voor DigiD wettelijk niet verplicht is. Dat staat zelfs los van het feit dat fraude met DigiD nog steeds mogelijk is. Of het weigeren van DigiD mogelijk blijft om bijvoorbeeld aanvragen voor bijzondere bijstand te kunnen uitvoeren, dient dus zo snel mogelijk te worden voorgelegd aan de bestuursrechter.
Ook de gemeenteraad zou zich kunnen beraden om het college van B & W een andere koers te laten varen, door wel formulieren beschikbaar te stellen aan digibeten en/of principiële weigeraars.

Archief
Terug naar vorige pagina