|
|
ALMELO – Annie Schreijer-Pierik wil Nederland vertegenwoordigen in het Europese parlement. Ze was gevraagd als lijstduwer voor het CDA maar Annie stak niet onder stoelen en banken dat wanneer ze voldoende voorkeurstemmen behaalt, ze ook daadwerkelijk naar Brussel/Straatsburg wil om het Nederlandse belang te ‘verdedigen’. Dat is voor Hengeveldse Annie op de eerste plaats de agrarische sector maar ook de vaderlandse pensioenreserves waarover Europa medezeggenschap wil hebben. Partijgenoot Pieter Omtzigt (Enschede) behaalde op dit dossier voldoende voorkeurstemmen om opnieuw in de Tweede Kamer te komen en kan ‘munitie’ aandragen. Annie wil dit succes van Omtzigt op Europees niveau eveneens. Dat schijnt haar zelfs te gaan lukken, wijst een enquete van Een Vandaag uit. Onder de CDA-stemmers is Hengeveldse Annie dermate populair dat ze meer stemmen ‘dreigt’ te krijgen dan lijsttrekker Esther de Lange, ondanks dat Schreijer-Pierik op plek 25 staat en haar CDA naar inschatting zo’n 4 à 5 zetels behaald.
Eensgezind zijn alle vaderlandse partijen tegen teveel Europese regels maar de PvdA verkondigt dat een verenigd Europa van belang is voor meer banen. Op Europees niveau zou men daar gelijk in kunnen hebben, als Europees machtsblok in de wereldhandel maar nationaal?
In Nederland is onder het bewind van het kabinet Rutte/Asscher het aantal werkzoekenden alleen maar gestegen. Dik boven de 700.000 is dat nu terwijl het aantal aangemelde banen maar zo’n 60.000 bedraagt. Miljarden worden rondgepomp in subsidie voor werkervaringsplaatsen. In feite spekt dat alleen de werkgever die daardoor over wisselend goedkope arbeidskrachten kan beschikken. Geen Europese zaak want elders binnen het bondgenootschap doet men dat bijna nergens of het zou de ‘ein euro-job’ bij onze Oosterburen moeten zijn. Senator Marleen Barth, fractievoorzitter van de PvdA in de Eerste Kamer, mocht in de campagne zaterdagmiddag een half uurtje in debat met de burgers van Almelo over Nederland en Europa en dat was geen gemakkelijke klus. Annie Schreijer had het met een mintgroene suikerspin in de hand heel wat gemakkelijker.
Kortom Nederland zit nu eenmaal in de Europese Unie en was er zelf de grondlegger van middels eerst het handelsverdrag van de Benelux en voorloper E.E.G. Er uit stappen kost het nodige aan claims en mogelijk verlies van handelsovereenkomsten. Derhalve toch zaak om de beschamende opkomst van 36 procent van vier jaar geleden te overtreffen. U bepaald namelijk welke vertegenwoordigers wij sturen naar Brussel/Straatsburg. Dat kan op donderdag 22 mei wanneer de stemlokalen weer open zijn!
Fotoreportage: Jan Bril Fotoreportage (30 foto's)... |