Politiek nieuws


Plaatsing  
 
11-12-2013  

Geen ambtsdragers meer in stembureau

 

ALMELO – Het Almelose college van B&W wil geen burgemeester, wethouders, raadsleden, raadskandidaten en bestuurders van politieke groeperingen meer in de stembureaus hebben als lid van het bestuur van een stembureau. Ook mogen kandidaten van de vorige verkiezing geen zitting meer nemen op het stembureau. Het college wil de nieuwe regeling al in 2014 laten ingaan.
Het Almelose college ziet dat als een belangrijke ombuiging in de bestuurscultuur en wil naar neutrale toezichthouders. De ambtenaren van de afdelingssector KCC fungeren als reserves indien onvoldoende neutrale toezichthouders beschikbaar zijn.
De dagvergoeding wordt gesteld op 160 euro voor een voorzitter en 130 euro voor de leden. De stemmentellers krijgen 15 euro voor hun inzet en de huurvergoeding voor lokaliteiten waar stembureaus worden gehuisvest bedraagt 188 euro.
Het Almelose college volgt daarmee het voorbeeld van de gemeenten Midden-Delftland en Nunspeet. De Tweede Kamer heeft op 3 juli 2013 wel een wijziging van de Kieswet aangenomen, maar legt deze beperkingen die het Almelose college wil doorvoeren, niet op. De Eerste Kamer moet het wijzigingsvoorstel nog behandelen.
Hoe politieke partijen nu controle kunnen uitvoeren op de gang van zaken in stembureaus is nog niet duidelijk. Evenmin is duidelijk of de gemeenteraad het collegebesluit omarmd.

Archief
Terug naar vorige pagina