Politiek nieuws


Plaatsing  
 
18-09-2013  

Almelo Sociaal wil reparatie rioolheffing


Huurders van St. Joseph met een minimum inkomen zijn eind dit jaar platzak door 'truc' met gemeentelijke rioolbelasting.
Geen kwijtscheldingsregeling meer en dus ook geen Sinterklaas-cadeau of presentje onder de kerstboom.
De participatiemaatschappij - redt je zelf - van Rutte/Ascher, is in Almelo al begonnen door de 'truc' van partijgenoten Andela/Kuik.
 

ALMELO – De koepelorganisatie Almelo Sociaal wil dat de gemeente de wijze van heffing van de rioolbelasting herziet. In 2013 heeft de gemeente de rioolbelasting in rekening gebracht bij de pandeigenaren. Voorheen gebeurde dat bij de eindgebruiker/huurder en konden minima zoals AOW’ers zonder pensioen en uitkeringsgerechtigden kwijtschelding aanvragen.

Almelo Sociaal wijst er in deze op dat tijdens de besluitvorming, het college van B&W bij monde van wethouder Mieke Kuik-Verweg (PvdA) heeft aangegeven dat het minimabeleid van de gemeente overeind zou blijven.
Dat blijkt nu niet het geval te zijn omdat woningstichting St. Joseph heeft aangekondigd in december a.s. de gemeentelijke rioolheffing bij de huurders in rekening te zullen brengen. Woningstichting Beter Wonen verkondigde er nog niet ‘uit’ te zijn hoe te handelen maar neemt de heffing 2013 voor eigen rekening.

Daardoor ontstaat er een vorm van rechtsongelijkheid waarbij huurders van Beter Wonen verschoond blijven van de kosten in 2013 en huurders van St. Joseph niet.
Bovendien voorziet het raadsbesluit er niet in dat minima de heffing alsnog bij de gemeente kunnen claimen.

Bedenker van het verleggen van de rioolbelasting naar huiseigenaren was VVD-wethouder Johan Andela. Deze beweerde destijds dat de minima-huurders gecompenseerd zouden worden door een hogere huursubsidie.
Dat blijkt echter niet het geval te zijn omdat de rioolbelasting geen deel uitmaakt van de vaste huur.

Almelo Sociaal trekt daarom aan de bel bij de gemeenteraad en het college van B&W en wil dat het besluit wordt gerepareerd om het minimabeleid, zoals beloofd, overeind te houden.


De brief van Almelo Sociaal aan gemeenteraad en college van B&W

Archief
Terug naar vorige pagina