Politiek nieuws


Plaatsing  
 
15-09-2013  

Toch alternatief i.p.v. sloop stadhuis van Oud ?


Het Congrescentrum in De Haag, eveneens een ontwerp van J.J.P. Oud
 

ALMELO – In de Roskam van deze week een verhaal over mogelijk toch een alternatief i.p.v. sloop van het huidige stadhuis. De Coöperatie Hergebruik gebouwen ziet mogelijkheden om het stadhuis ‘om te toveren’ tot een veelzijdige functie. Gedacht wordt aan flexibele werkplekken en vergaderruimtes (verhuur), restaurants en hotel (2 verdiepingen), sport/welness, cultuur (zoals alternatieve ruimte voor het huidige Hof 88 en PAK) en onderwijs. Dat laatste mogelijk met een opleiding werktuigbouw van Saxion Hogeschool.
Bovendien noemt woordvoerder Zeillemaker in De Roskam de mogelijkheid voor reguliere huisvesting van ouderen indien in de nabijheid zorgfuncties kunnen worden gerealiseerd.

Eerder al riep de Almelose architect Willem Buitenweg in Tc Tubantia dat het huidige stadhuis een significant ontwerp is en dat er absoluut voldoende mogelijkheden zijn om het gebouw te renoveren en te behouden. Buitenweg zag tevens voldoende mogelijkheden voor gebruik in de toekomst. Dit in tegenstelling tot het advies dat zorgverlener TMZ inwon via een bouwkundig adviseur.

Het laatste ontwerp van architect J.J.P. Oud van het huidige Almelose stadhuis werd in talloze brochures van de gemeente beschreven, mede ook omdat Oud een vooraanstaand architect is en tot de oprichters van de groep De Stijl behoorde. J.J.P. Oud kreeg veel waardering voor zijn ontwerpen, zowel nationaal als internationaal. Eind jaren twintig van de vorige eeuw wordt hij tot één van de vier grote architecten van het Nieuwe Bouwen gerekend, waar ook Le Corbusier toebehoort.

Het stadhuis in Almelo werd gebouwd onder verantwoordelijkheid van zijn zoon H.E. (Hans) Oud en zijn assistent Harm Dethmers en kwam pas na de dood van de ontwerper (1963) gereed in 1973. Het was oorspronkelijk ontworpen voor een plekje aan de Wierdensestraat op de hoek van het Marktplein. Daar kwam het niet van, mede ook door de grote brand bij textielreiniger en ververij Palthe, die daarop uit de binnenstad vertrok naar een plek aan de Sluiskade NZ.
Pas met de komst van burgemeester Hedzer Rijpstra in 1966 kwam er schot in de zaak omdat hij met zijn benoeming een ‘zak’ geld meenam uit Den Haag. Rijpstra vertrok echter al 1970 voordat het nieuwe stadhuis van architect Oud klaar was om Commissaris der Koningin te worden in Friesland.

Lees ook: ' Wat te doen met het stadhuis? '

Archief
Terug naar vorige pagina