Politiek nieuws


Plaatsing  
 
07-09-2013  

Lening nieuw voetbalstadion valt lager uit *

 

Wethouder van sport en financiën Jan van Marle bevestigde in De Roskam de lagere financieringsbehoefte voor nieuwbouw van een ‘voetbaltempel’ en noemde dat een prettige bijkomstigheid omdat het financieringsrisico daardoor lager uitvalt. Een risico dat toch al niet erg hoog is omdat de gemeente een renteopslag in rekening brengt.
Van Marle maakt zich nog wel zorgen over het standpunt van de provincie. Deze vreest, met een verruiming van de detailhandel rondom een nieuw stadion, de teloorgang van de detailhandel in de binnenstad. De provincie dreigde al eerder met een zienswijze (bezwaar) en het intrekken van een miljoenensubsidie voor vernieuwing van de binnenstad.

Wat ook bijna nooit te sprake komt is de herschikking van de sportclubs op het sportcomplex Ossenkoppelerhoek. Omdat een nieuw te bouwen stadion op de velden van Oranje Nassau moet plaatsvinden, is een herschikking van de clubs nodig en de kosten daarvan zijn begroot op ruim 10 miljoen euro wat wel door de Almelose burgers moet worden opgebracht. Heracles Almelo heeft dat samen met hoofdsponsor Ten Cate ‘afgekocht’ met de aanleg van één gratis kunstgrasveld.

En dan geldt nog het risico van de 'bevroren' subsidie van 8,9 miljoen euro door GS van Overijssel. De subsidie is bedoelt voor de binnenstad maar GS heeft geen fiductie in de verruiming van de detailhandel rondom het stadion. GS vreest dat die ontwikkeling ten koste gaat van de detailhandel in de binnenstad.

Lees de tekst van de brief:

Burgemeester en Wethouders
van de gemeente Almelo
Postbus 5100
7600 GC ALMELO

Inlichtingen bij
dhr. R.P. Jonkhans

Onderwerp: Voortgang Waterboulevard in relatie tot detailhandelsstructuurvisie.

Datum
16.07.2013
Kenmerk
20 13/02380 12

Provinciale Staten hebben met het vaststellen van het Voorstel Monitor (PS/20131377) € 8,9 miljoen beschikbaar gesteld voor de Waterboulevard. Dit voorstel, wat in goede samenwerking en afstemming tussen Burgemeester en Wethouders van Almelo en Gedeputeerde Staten van Overijssel is opgesteld, is gebaseerd op het binnenstadsplan en mede-gebaseerd op de keuzes in de concept detailhandelsstructuurvisie van de gemeente Almelo.
Zoals bij u bekend hebben wij, naar aanleiding van de geamendeerde vaststelling van de detailhandelsstructuurvisie door de gemeenteraad van Almelo, voorafgaande aan de PS-commissiebehandeling en -vergadering dien aangaande een brief (PS/2013/571) gestuurd aan Provinciale Staten. Deze brief is u in afschrift toegestuurd. In deze brief geven wij aan dat de ambitie om de binnenstad van Almelo te willen versterken wat ons betreft onverkort overeind blijft maar dat, gegeven de geamendeerde detailhandelsvisie, ernstige twijfel is gerezen of deze ambitie nog wel daadwerkelijk wordt gedeeld door het gemeentebestuur van Almelo.
Om die reden hebben wij aangeven dat wij voornemens zijn “deze subsidie niet eerder daadwerkelijk beschikbaar te stellen aan Almelo dan wanneer het beleid van gemeente Almelo, zoals verwoord in de detailhandelsstructuurvisie van Almelo en de uitwerking daarvan in het bestemmingsplan(nen), zodanig is geformuleerd dat de versterking van binnenstad van Almelo duurzaam is veiliggesteld”.

Concreet betekent dit dat wij niet eerder een beschikking voor de betreffende subsidie voor Waterboulevard zullen afgeven dan nadat wij ons er van hebben kunnen overtuigen dat de tot nu toe gezamenlijke ambitie om de binnenstad van Almelo te versterken ook haar vertaling heeft gekregen in het beleid van de gemeente Almelo zoals vastgelegd in een vastgestelde detailhandelsstructuurvisie en de uitwerking daarvan in de relevante vastgestelde bestemmingsplannen.

cc: Gemeenteraad Almelo

Datum verzending
18. JULI 2013

 

Archief
Terug naar vorige pagina