Politiek nieuws


Plaatsing  
 
07-05-2013  

Zembla toont onzinnige gemeentelijke driften


Almere Poort, Sport en Leisure: De man van de geheime contracten, wethouder Ari Duivesteijn - midden, zit inmiddels hoog en droog in de Eerste Kamer.
 

Onder de titel ‘Luchtkastelen in de polder’ toonden de onderzoeksjournalisten van Zembla nog maar weer eens de gemeentelijke bebouwingsdrift die veel gemeenten in financiële problemen heeft gebracht. Een tiental jaren is er door gemeenten massaal grond aangekocht om fraaie plannen te verwezenlijken van 'ongetemde' woningbouw, luxe bedrijventerreinen en mega-sportprojecten. De gemeenten dus op de stoel van projectontwikkelaars met als resultaat toenemende leegstand van winkels en kantoorgebouwen en grote negatieve financiële gevolgen. Bedrijventerreinen komen niet van de grond, steeds meer kantoren staan leeg en dat met een zeepbel van 20 miljard euro nationaal en prestigieuze projecten zoals Almere Poort met een topsportaccommodatie dat er al staat hebben winkels nodig om het te financieren, waardoor de bestaande winkelcentra worden leeggezogen en wegkwijnen in armoede.
De burger betaald vervogens het gelag door sluiting van wijk- en buurtcentra en het veel duurder maken van voorzieningen en schrappen van minimabeleid. In de getoonde voorbeelden o.a. Breda en Almere. Je zou er ook de naam Almelo voor kunnen invullen. Kijk hoe Almere Poort werd gelanceerd met voorzieningen in sport en leisure maar feitelijk vanaf het begin er al een geheim contract bestond tussen de gemeente en de ontwikkelaar waarin stond dat feitelijk alle detailhandel er mogelijk was en de binnenstad van Almere bewust in de waagschaal werd gezet ondanks een geheim rapport dat de omzet in het centrum met 24 miljoen zou gaan dalen. Een faillissement van de ontwikkelaar voorkwam dat alles er al zou staan, maar de gemeente wil het desondanks doorzetten om de 13 miljoen euro voor de grond te kunnen incasseren.
Was de gemeenteraad van Almelo niet meermaals in Almere om te bekijken hoe het moest? Staat in de intentieverklaring van de bouwers met de toepasselijke naam 'Build to win' van een nieuwe voetbaltempel niet dezelfde eis?
Bekijk hier de reportage van Zembla.

Archief
Terug naar vorige pagina