Politiek nieuws


Plaatsing  
 
26-02-2013  

Raadslid strijkt 5000 euro op in Wendelgoor-deal


Gemeentewet

Artikel 15

1. Een lid van de raad mag niet:

a. als advocaat of adviseur in geschillen werkzaam zijn ten behoeve van de gemeente of het gemeentebestuur dan wel ten behoeve van de wederpartij van de gemeente of het gemeentebestuur;

b. als gemachtigde in geschillen werkzaam zijn ten behoeve van de wederpartij van de gemeente of het gemeentebestuur;

c. als vertegenwoordiger of adviseur werkzaam zijn ten behoeve van derden tot het met de gemeente aangaan van:

1e. overeenkomsten als bedoeld in onderdeel d;

2e. overeenkomsten tot het leveren van onroerende zaken aan de gemeente;

d. rechtstreeks of middellijk een overeenkomst aangaan betreffende:

1e. het aannemen van werk ten behoeve van de gemeente;

2e. het buiten dienstbetrekking tegen beloning verrichten van werkzaamheden ten behoeve van de gemeente;

3e. het leveren van roerende zaken anders dan om niet aan de gemeente;

4e. het verhuren van roerende zaken aan de gemeente;

5e. het verwerven van betwiste vorderingen ten laste van de gemeente;

6e. het van de gemeente onderhands verwerven van onroerende zaken of beperkte rechten waaraan deze zijn onderworpen;

7e. het onderhands huren of pachten van de gemeente.

2. Van het eerste lid, aanhef en onder d, kunnen gedeputeerde staten ontheffing verlenen.

3. De raad stelt voor zijn leden een gedragscode vast.

 

 

ALMELO – Raadslid Jan Hammink (PvdA) heeft van de gemeente 5000 euro ontvangen als juridisch eigenaar van het Wendelgoor bij de eigendomsoverdracht aan de gemeente, dat meldt de website AlmeloAnders.nl nadat een ambtelijke ‘klokkenluider’ een anoniem briefje dropte in de brievenbus van het raadslid Gerwin Kamphuis (LKA).
Hammink werd als enig in leven zijnde bestuurder van de opgeheven stichting Zwembad Wendelgoor juridisch eigenaar. Het zwembad dat destijds werd gesloten, liet enige tonnen schuld in guldens na, die door de gemeente werd kwijt gescholden in ruil voor de grondoverdracht. Dat is echter nimmer geschied waardoor Hammink juridisch eigenaar werd terwijl de gebruikers als rugbyclub Big Bulls en jue de bouleclub De Toss wel OZB en pacht aan de gemeente betaalden.
Het juridisch eigendom van Hammink kwam aan het licht begin 2011 toen iemand bij de gemeente informeerde of hij zijn pony op het Wendelgoor kon laten weiden. De desbetreffende ambtenaar verwees hem naar Hammink als zijnde de juridische eigenaar.
De destijds afgesproken eigendomsoverdracht van de grond tegen finale kwijting vond echter pas eind vorig jaar plaats, waarbij Hammink 5000 euro opstreek voor in de loop der jaren verrichtte werkzaamheden. Wat die werkzaamheden dan inhielden is onbekend, temeer daar Hammink in 2011 ook zelf verrast werd met het bericht dat hij juridisch eigenaar was. Sinds 1988 had hij tot dan geen werkzaamheden verricht.

Lees ook:
Het Wendelgoor en de eigendomsperikelen
'Raadslid Hammink onbewust eigenaar van 3 ha grond op het Wendelgoor'
en kijk naar het bericht op AlmeloAnders.nl
en hier het verhaal in het Almelo's Weekblad.

Update:
Hammink handelde in strijd met de wet
ALMELO – PvdA-raadslid Jan Hammink heeft zich als vereffenaar van stichting Zwembad Het Wendelgoor laten belonen door de gemeente met een bedrag van 5000 euro. ‘Hij stuurde een nota met dat bedrag voor gewerkte uren als vereffenaar’, reageerde burgemeester Jon Hermans vanochtend tijdens de wekelijkse persconferentie en de gemeente heeft vervolgens dat bedrag betaald omdat Hammink speciaal nog door de rechtbank als vereffenaar was benoemd.
Uit de anonieme ambtelijke tip blijkt dat het college van ambtelijke zijde wel was geadviseerd om dat bedrag niet te betalen. De klokkenluider vermeldde in het anonieme briefje tevens dat dit advies niet in de verslaglegging mocht worden opgenomen.

Het geval was dat Hammink het langstlevende bestuurslid was van de stichting die in 1988 stopte met de exploitatie van het zwembad. De bestaande schuld van enkele honderdduizenden guldens, werd door de gemeente overgenomen in ruil voor de 3 ha grond die de stichting Wendelgoor bezat. Alleen heeft door e.o.a. slordigheid die overdracht nooit plaatsgevonden. Dat kwam begin 2011 bij toeval aan het licht tot ook de verbazing van Hammink zelf.
In december 2012 kwam het na ruim 24 jaar dus tot de werkelijke overdracht waarbij Hammink zijn salaris als vereffenaar claimde.

Dat nu is in strijd met de Gemeentewet Art. 15. Het desbetreffende artikel zegt dat een raadslid niet als vertegenwoordiger of adviseur van derden werkzaam mag zijn als deze aan de gemeente waarin hij/zij raadslid is onroerende zaken levert.

Hammink had als raadslid namelijk niets mogen vragen. Bovendien verzweeg hij voor de raad en zijn eigen fractie  dat hij als vereffenaar actief was tegen betaling. Er geldt namelijk ook een meldingsplicht van nevenactiviteiten en dat is vastgelegd in de gemeentelijke integriteitscode voor raadsleden.
De zogenoemde gedragscode wordt bovendien in de Gemeentewet artikel 15 lid 3 als zijnde verplicht omschreven.

Er vanuit gaande dat Hammink in deze te goeder trouw heeft gehandeld, rest hem dus niets anders dan het geld terug te betalen aan de gemeente en zijn ‘mea culpa’ in de raad uit te spreken. Doet hij dat niet, dan kan de voltallige gemeenteraad het vertrouwen in hem opzeggen, als zijn eigen PvdA-fractie dat inmiddels al niet heeft gedaan.

Archief
Terug naar vorige pagina