Hij wees er tevens op dat hij met enige regelmaat anonieme briefjes krijgt van ex- collega’s en zolang er een ‘terreurcultuur’ heerst, al helemaal niet aan een nieuw stadhuis gedacht hoeft te worden.
Dat vond Hermans als voorzitter van de gemeenteraad buiten de orde en zij stelde Kamphuis toen voor de keus zich tot het onderwerp (bestemmingsplanwijziging) te beperken anders zou hem het woord ontnomen worden.
Kamphuis beëindigde daarop zijn betoog en deed enkele dagen later zijn beklag bij Hermans per email. Daarin omschreef hij, dat hij als raadslid het recht heeft al zijn argumenten tegen een voorstel te kunnen uiten. Een recht dat volgens Kamphuis in de grondwet is verankerd.
Het antwoord van de burgemeester kwam eveneens per email. Burgemeester Hermans schrijft daarin dat zij volgens haar zienswijze Kamphuis terecht tot de orde heeft geroepen.
“Zoals u in uw brief aanhaalde verklaarde ik, tijdens de behandeling van het bestemmingsplan Nieuw Stadhuis tijdens de Raadsvergadering van 12 februari jl, uw bijdrage buiten de orde van het agendapunt . Ik sta daar nog steeds achter. Natuurlijk mag u zeggen wat u wilt, maar wel adequaat passend bij het onderwerp.
Als voorzitter van uw Raad heb ik de opdracht (van u allen) om de Raadsvergaderingen, soepel en vlot te laten verlopen. Daar doe ik mijn best voor maar heb ook de medewerking van u als Raadsleden daarbij nodig. Een goed verlopende raadsvergadering, met goede besluitvorming en in goede sfeer komt ten goede aan onze stad en haar inwoners”, aldus het schrijven van Hermans.
Kamphuis reageerde vervolgens terug dat beiden kennelijk de ontstane situatie van verschillende kanten benaderen en hij wijst daarbij op het recht van vrije meningsuiting en in zijn ogen wel relevante opmerkingen bij het agendapunt. Kamphuis schrijft er zelfs bij; “Uw mening is gebaseerd op het uit de openbaarheid houden van misstanden binnen de gemeente Almelo.”
Kamphuis pikt de uitleg dan ook niet en dreigt bij een volgende ‘botsing’ zelfs zijn beklag te gaan doen bij de CdK van Overijssel Ank Bijleveldt.
Of het allemaal helpt?
Feit is wel dat de spreektijden in de gemeenteraadsvergaderingen per fractie verschillend zijn naar gelang de grootte van de fractie. De éénmansfractie LKA heeft daarbij fors minder spreektijd dan bijvoorbeeld de PvdA of VVD en dat heeft weinig met democratie te maken, maar meer om de kleine opposanten minder aan het woord te laten!
AlmeloNieuws.nl houdt u op de hoogte als het weer ‘ontspoord’.
Lees ook:
'Raadslid onder vuur door suggestieve vragen'
'Recherchebureau doet intrede in stadhuis'
|