Politiek nieuws


Plaatsing  
 
12-01-2013  

Wethouder Andela: Opnieuw miljoenen bezuinigen

 

ALMELO – Wethouder Johan Andela (VVD) was zijn collega van financiën Jan van Marle weer voor met het onthullen hoeveel er in 2014 structureel moet worden bezuinigd. Van Marle verkondigde tijdns de nieuwjaarsreceptie van zijn partij het CDA wel aan dat er nog zware tijden aanbreken, maar zei er niet bij om hoeveel geld het ging. Tijdens de nieuwjaarsreceptie vrijdag jl. van de VVD in het Theaterhotel hield Andela zijn toehoorders voor dat Almelo nog lang niet weer ‘boven Jan’ is en dat er in 2014 structureel tussen de 7 en 9 miljoen euro moet worden bezuinigd. Volgens Andela legt de provincie deze taakstelling op en in feite wordt met zijn verkondiging aangegeven dat de stad wel degelijk onder verscherpt toezicht staat maar het alleen nog geen curatele of artikel 12 wordt genoemd.
Andela vreest dat hij als wethouder personeelszaken niet ontkomt aan een verdere inkrimping van het gemeentelijk personeel met zo’n 100 Fte. Andere problemen die Andela ziet aankomen zijn o.a. de toenemende tekorten bij de uitvoering van de AWBZ, de Jeugdzorg en de Participatiewet “ Werken naar vermogen”. ’s Lands regering onder Mark Rutte (VVD) legt steeds meer verantwoordelijkheden neer bij gemeenten zonder daarbij voldoende financieel te compenseren. Wat in Den Haag dus een bezuiniging wordt genoemd, wordt een lastenverhoging voor gemeenten en haar burgers.

Update: 15-01-2013
De uitlatingen van wethouder Andela tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij de VVD zijn niet goed gevallen bij raadsnestor Gijs Stork (ALA) en D66 fractievoorzitter Fred Gerritsen, zo meldt Tc Tubantia. Stork vraagt zich waarop Andela zich baseert en wil weten waarom de raad dan niet geïnformeerd is als Andela wel dergelijke gegevens heeft. Stork noemt de uitlatingen van Andela onrust stokend t.a.v. de gemeentelijke medewerkers.
Gerritsen vraagt zich af of Andela de ‘nieuwe wethouder van financiën’ is en of hij namens het hele college spreekt. Hij noemt het ook een kwestie van onzorgvuldig handelen. Andela klapte vorig jaar al eerder uit de school t.a.v. de opbrengst van de verkoop van aandelen Cogas Kabel.

 

Archief
Terug naar vorige pagina