Politiek nieuws


Plaatsing  
 
08-12-2012  

Komt Almelo onder curatele?


De Twentsche Topsporthal IISPA kostte miljoenen meer dan begroot.
Het Fortezza-deblace kostte zeker ruim 12 miljoen euro.
Voor honderden miljoenen euro's werd grond gekocht om woningen te bouwen en werd in de binnenstad onroerend goed gekocht om te slopen voor stadsvernieuwing.
Een deel van de Kloosterhofflat werd op papier gekocht om te slopen voor een 'glaspaleis' dat niet doorging. Geld om woningstichting Beter Wonen te betalen is er niet. Wel betaald de gemeente nu de rentelasten en de huurderving wegens leegstand.
Bij de PvdA is nog steeds niet doorgedrongen dat de nood hoog is. 'Snel beginnen met de vernieuwing van de binnenstad', riep vertrekkend raadslid Bert Kozijn vorige week in het discussieprogramma 'Rumoer'.
Huidig PvdA-fractievoorzitter Luc Schuur wil ook na de geluiden van GS in vertrouwelijkheid te hebben ontvangen, nog steeds snel beginnen met de bouw van een nieuw stadhuis, lazen we zaterdag op Twente Actueel. Schuur gelooft nog steeds dat renovatie van het huidige stadhuis duurder is dan nieuwbouw, ondanks geslaagde voorbeelden dichtbij zoals het Politiebureau en het voormalig belastingkantoor.

Hallo Luc, er bestaat geen ARBO- keuringsrapport!
De fundering en kelder (duurste deel van een bouwproject) en het skelet is er al en kost dus niets!
Alleen gouden kranen, wollen tapijt en veel mahoniehout kunnen renovatie duurder maken!
 

ALMELO – Dat het financiële huishoudboekje van de gemeente Almelo geen rozengeur en maneschijn is, kon men al een aantal jaren zien aankomen. De grondaankopen voor stadsuitbreiding en aankoop van onroerend goed in de binnenstad voor de stadsvernieuwing door het vorige college van B&W – Drs. Menno Knip (VVD), wethouder Anthon Sjoers (CDA), wethouder Drs. Reinier van Broekhoven (CDA), wethouder Mieke Kuik-Verweg (PvdA), wethouder Theo Schouten (PvdA), en deels Huub Isendoorn (D66) – in de periodes 2002-2006 en 2006-2010, zijn dermate groot, dat Gedeputeerde Staten van Overijssel zich ernstig zorgen maakt over de financiële lasten.
De huidige wethouder van Financiën Jan van Marle (CDA) heeft als kundig saneerder nagenoeg alle ‘financiële spaarpotjes’ leeg geroofd om de eerste nood te ledigen, maar moest toch ook de algemene reserve volledig aanspreken om de begroting 2013 op papier rond te krijgen.

Het provinciebestuur overweegt echter om die begroting af te keuren en dan kan de gemeente geen grote investeringen meer doen. De provincie trok bijvoorbeeld al een subsidie in van 9 miljoen euro voor ontwikkeling van de Waterboulevard, omdat Almelo de benodigde eigen investering niet op kon brengen. Een dergelijk besluit betekent eveneens dat alle voorgenomen grote investeringen voorlopig van de baan zijn en het besluit tot nieuwbouw van een stadhuis van 56 miljoen euro voorlopig in de lade beland. Wat dan rest, is nog hardere ingrepen in de uitgaven en nog meer lastenverhogingen voor de burgers om de financiële huishouding in orde te brengen.

Het college van B&W riep alle fractievoorzitters bijeen om ze in vertrouwelijkheid bij te praten over de zorgen die Gedeputeerde Staten (GS) heeft. Zij mogen echter niets zeggen over wat er in die bijeenkomst is besproken.
Op 11 december beslist GS echter of de gemeente onder curatele wordt gesteld en zo ja moet Provinciale Staten dat op 18 december a.s. bekrachtigen.
Mocht Almelo onder curatele komen te staan, dan kan het volgens artikel 12 van de Financiële Verhoudingswet beroep doen op een extra Rijksbijdrage.

Ook in de jaren '70 van de vorige eeuw stond Almelo onder curatele na de teloorgang van de textielindustrie. Hetzelfde gold destijds voor de gemeente Enschede. Die onder curatelestelling was de gemeentebesturen niet direct te verwijten. Het Almelose stadsbestuur werd zelfs lichtjes verweten een pure boekhoudersmentaliteit te bezitten. De nu dreigende onder curatelestelling van de gemeente Almelo heeft echter alles te maken met te grote ambities door het vorige college van B&W en de kritiekloze rugdekking van de toenmalige coalitie.

Archief
Terug naar vorige pagina