Provada Amsterdam op 11 juni 2008: Met deze handtekening tussen gemeente Almelo en Multi Vastgoed werd het akkoord met Vastgoed Netwerk - grootaandeelhouder De Gors - in de prullenbak gemieterd. |
|
ALMELO – Eerder deze week was er een zitting bij de rechtbank in Almelo bij de sector Bestuursrecht. Onderwerp de ‘geheime afspraken’ tussen de gemeente en projectontwikkelaar Multi Vastgoed BV en haar partner Assen Projecten BV over het realiseren van een nieuw winkelcentrum in het Wondmoelenbroek aan de Soeteman.
Aanleiding de bezwaren van ondernemers in wijkwinkelcentrum De Gors. Begin 2008 bestond er namelijk een overeenkomst over de revitalisering van De Gors totdat plotsklaps de toenmalige wethouders Anthon Sjoers en Reinier van Broekhoven tijdens de Provada Amsterdam op 11 juni 2008 een overeenkomst met Multi Vastgoed tekenden voor het ontwikkelen van een nieuw winkelcentrum aan de Soeteman. Sindsdien zit de overeenkomst over De Gors in de diepste lade van het stadhuis.
Enkele winkeliers aan De Gors deden een beroep op de openbaarheid van bestuur, maar kregen nul op het rekest. Geen informatie dus over die bewuste afspraken en dus lijdend afwachten waar voor hen het schip strandt.
Bij de bestuursrechter werd dit nu aangekaart en daar deed zich het opmerkelijk feit voor dat de bestuursrechter wel informatie inzichtelijk kreeg, maar de juridisch vertegenwoordiger van de winkeliers niet.
De heer G. Assen voerde namens de projectontwikkelaars aan dat dit de projectontwikkelaars veel geld kon kosten i.v.m. de individuele onderhandelingen die men met de winkeliers van De Gors wil voeren om mee te verhuizen naar de Soeteman. De beste koopman haalt dus meer binnen dan de slechtere.
Nog opmerkelijker de aanvullende verklaring uit ambtelijke hoek dat bij openbaring en nadelige onderhandelingen de gemeente meer geld in de ontwikkeling aan de Soeteman moet steken. Een verklaring ook die in de lijn ligt van een uitlating van wethouder van Woudenbergh tijdens een informatieavond in het stadhuis dat de grond aan de Soeteman mogelijk iets onder de geldende grondprijs wordt verkocht aan de ontwikkelaars, om de ontwikkeling vlot te trekken.
Daarmee raakt de gemeente aan verboden overheidssteun met verstoorde marktwerking tot gevolg. Overheidssteun is door de Europese Commissie in Brussel verboden.
Overigens had ontwikkelaar Assen al eens gezegd tijdens een voorlichtingsavond voor de bewoners van het Windmolenbroek, dat indien de gemeente niet substantieel bijdraagt, de gehele ontwikkeling aan de Soeteman van de baan is.
De bestuursrechter vroeg zich ter zitting hardop af hoe hij nu kon beoordelen of hem alle ‘geheime’ informatie was verstrekt. In ieder geval lijkt haast zeker dat de gemeente met ‘huid en haar’ vastzit aan de projectontwikkelaars. De bestuursrechter doet over vier weken uitspraak, maar de onafhankelijke Rekenkamer kan zich al vast voorbereiden op een onderzoek à la Fortezza.
Lees ook:
‘Gemeente tekent voor herontwikkeling De Gors'
‘Windmolenbroek in verwachting van mooi winkelcentrum’
‘Verzet tegen winkelcentrum aan De Soeteman’
‘De teloorgang van een winkelcentrum’
‘Stelt Klankbordgroep Windmolenbroek iets voor?’
|