Politiek nieuws


Plaatsing  
 
19-06-2012  

Flinke tik voor wethouder Andela qua vertrouwen

 

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo debatteerde dik twee uur over de publieke uitlating van wethouder Andela tijdens een publieksbijeenkomst van de VVD waarin hij onomwonden vertelde dat de verkoop van Cogas Kabel wellicht 10 miljoen euro kon opbrengen. Het onderwerp was in een besloten vergadering van de gemeenteraad behandeld waarbij het college van B&W alle aanwezige raadsleden schriftelijk geheimhouding oplegde middels het zetten van een handtekening.
De raad reageerde dus ook zeer verbolgen omdat de geheimhouding werd opgelegd om de onderhandelingspositie inzake de aandelenverkoop niet te bruskeren.
Het debat leidde tot twee moties, een van het raadslid Veenstra (CU) die een onafhankelijk onderzoek wilde instellen en een van D66 waarin het vertrouwen in wethouder Andela werd opgezegd.
Onder druk van het college van B&W haalden de moties het niet omdat de coalitiepartners PvdA/VVD/CDA de visie van het college steunden dat er niet inhoudelijk gelekt was uit de besloten vergadering zoals collega-wethouder Jan van Marle (CDA stelde). De motie tot onderzoek werd verworpen met 6 stemmen voor en 26 tegen, waarbij de SP wel een zeer vreemde verklaring aflegde waarom men niet instemde. De tomaatrode socialisten vonden het principe minder belangrijk in deze dan de financieel moeilijke tijd waarin de gmeente verkeert. Raadslid Hümmels (Leefbaar Almelo) verliet voor de stemming de raadszaal om aan de stemming te ontkomen en bazelde voordien iets over christelijke vergevingsgezindheid nadat Andela eerder in het debat zijn 'Mea Culpa' had uitgesproken.
De motie van D66 om het vertrouwen in wethouder Andela op te zeggen haalde het eveneens niet en werd verworpen met 10 stemmen voor en 22 tegen. Al met al dus een flinke deuk in het politieke schild van VVD-wethouder Andela, waarbij de schijn van ‘lekken’ nog hoog boven hem zweeft.
Of de wethouder daarmee uit de wind is, zal de tijd moeten leren, want de onafhankelijke Rekenkamer kan alsnog besluiten om deze affaire te onderzoeken.

Archief
Terug naar vorige pagina