Politiek nieuws


Plaatsing  
 
18-06-2012  

Wat willen de partijen met de Voorjaarsnota?


Het meest vergaande voorstel is wel het voorstel van het CDA om te onderzoeken of het stadhuis niet dicht kan voor publieke functies. Niet dat men na jaren megalomaan denken opeens zelf het ‘licht’ heeft gezien, maar dat heeft men afgekeken van de per 1 januari 2013 te vormen gemeente Molenwaard ( samenvoegen van de dorpen Graafstroom, Liesveld en Nieuw-Lekkerland in de Alblasserwaard). De nu nog zelfstandige drie gemeenten hebben het voornemen geen nieuw stadhuis te bouwen, maar de ICT-voorzieningen dermate op peil te brengen dat de meeste handelingen via internet kunnen geschieden. Voor digibeten en hulpbehoevenden komen er dan ambtenaren op huisbezoek. Vergaderen kan dan wel in buurthuizen (of in de nu bestaande drie gemeentehuizen). Het voordeel is natuurlijk ook dat er niet gekissebist wordt in welk dorp een eventueel nieuw stadhuis gebouwd moet worden. Elk dorp heeft namelijk zo’n 9500 inwoners. Min of meer een vlucht in de tijd dus.
Het CDA in Almelo wil nu serieus laten onderzoeken of die oplossing ook in Almelo zou kunnen. Het betekent natuurlijk niet dat de ambtenaren geen onderkomen meer nodig hebben. Het huidige stadhuis moet ofwel worden opgeknapt of over twee jaar moet alsnog besloten worden elders onderdak te vinden of mogelijk zelfs besloten worden tot nieuwbouw.
 

ALMELO – Het College van B&W heeft de voorstellen in de Voorjaarsnota samengevat in een bijlage en qua publiciteit zijn diverse onderdelen al breed belicht. Zeker is dat er miljoenen euro's tekort zijn en via zeer forse bezuinigingen en lastenverhogingen de gaten in de begroting gedicht moeten worden.
Voor het eerst dit jaar de bijdragen van de raadsfracties vooraf, zodat u kunt vernemen hoe elke fractie over die voorstellen denkt of mogelijk andere oplossingsrichtingen heeft.
Dinsdagavond 19 juni om 19.00 uur beginnen de raadsfracties met hun Algemene Beschouwingen om daarna elkaar te bestoken met vragen.
De vragen aan het college van B&W worden donderdag 21 juni beantwoord vanaf 10.00 uur, waarna het debat echt losbarst en uiteindelijk gestemt moet worden.
De vergaderstukken vindt u via deze Link.

De Algemene Beschouwingen van de PvdA zijn ons niet toegezonden.


Agenda Voorjaarsnota 2012
Voorjaarsnota in samenvatting
A.B. ALA/AOV
A.B. CDA
A.B. D66
A.B. GroenLinks
A.B. Leefbaar Almelo
A.B. LKA (lijst Kamphuis)
A.B. Socialistische Partij
A.B. Partij Vrij Almelo
A.B. VVD

Archief
Terug naar vorige pagina