Politiek nieuws


Plaatsing  
 
16-06-2012  

VVD wil deels aandelen Cogas verpatsen


Wethouder Johan Andela verwacht een opbrengst van 10 miljoen euro voor de aandelen van Cogas Kabel
 

ALMELO – De VVD wil in Almelo voor een deel de aandelen van netwerkbedrijf Cogas verkopen om de financiële problemen van de stad te verminderen. Het gaat dan om de aandelen in Cogas Kabel en niet de aandelen in de gas- en elektranetwerken. Wethouder Johan Andela maakte dat zaterdagmorgen bekend tijdens het politieke café ‘In gesprek met de stad’ van de VVD in Bier en Wijnlokaal ’t Hookhoes aan het Amaliaplein. Volgens Andela kan de verkoop Almelo zo’n 10 miljoen euro opleveren. Almelo is de grootste aandeelhouder van het netwerkbedrijf en heeft zo’n 24 procent van de aandelen Cogas in bezit.
De gemeenteraad van Almelo vergaderde enkele maanden geleden in beslotenheid over een mogelijke verkoop waarbij zelfs alle raadsleden moesten tekenen om geheimhouding te bewaren. Dat Andela met de mededeling kwam tijdens het politiek café, verraste dan ook de meeste aanwezigen. Ook VVD-fractievoorzitter Herman Nijhuis was overdonderd dat Andela plompverloren met dit nieuws naar buiten kwam. D66-voorman Fred Gerritsen twitterde meteen dat dit wel eens exit wethouder Andela kon betekenen door de geheimhouding op deze wijze op te heffen.
Andela was daar laconiek onder en meent dat de verkoop van het onderdeel Kabel TV nog voor het eind van dit jaar zijn beslag kan krijgen als ook de andere acht gemeenten met aandelen niet dwars gaan liggen.
Netwerkbedrijf Cogas keert jaarlijks zo’n 8 miljoen euro aan dividend uit. De gemeente Almelo krijgt daarvan zo’n 2 miljoen euro.
De VVD gaf ook een toelichting op de eigen zienswijze van de Voorjaarsnota. Daaruit bleek o.a. dat de VVD de verkoopopbrengst van de aandelen van Cogas Kabel in het potje Algemene reserve wil stoppen. Dat potje is nagenoeg leeg. De VVD kiest er dus niet voor om de bezuinigingen te verlichten.
Gisteren maakte het college van B&W bekend dat de herziening van de prognoses in het grondbedrijf de gemeente 9 euroton kost. Een bedrag dat extra moet worden bezuinigd bovenop de forse bezuinigingen die in de Voorjaarsnota al zijn aangekondigd.

Fotoreportage: Coen Mulder

Fotoreportage (14 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina