Politiek nieuws


Plaatsing  
 
03-04-2012  

Wethouder Kuik onder vuur

 

Krimp Soweco, Rijssen/Holten, Hellendoorn stappen uit!
Het dagelijkse bestuur van Soweco, zijnde de wethouders van de deelnemende gemeenten, liggen op ramkoers met de Soweco-directie, de ondernemingsraad en de Raad van Commissarissen. Het dagelijks bestuur wil terug naar alleen de taakvoering van het beschut werken, terwijl de ‘tegenpartij’ een volledig doorgerekend alternatief op tafel heeft gelegd.
Wethouder Kuik-Verweg moest echter melden dat het onderwerp van de agenda kon omdat zij de collegestukken die aan het DB-besluit ten grondslag liggen nog niet klaar heeft en de zaak Soweco pas op 17 april wil behandelen. De raad zou dan op 11 april de subsidieaanvraag bij het Rijk voor de transitiekosten van Soweco ontvangen
Aanleiding voor raadslid Jan Veenstra (CU) om te vragen naar de onderliggende stukken die tot het DB-besluit hebben geleid om Soweco in te krimpen tot alleen beschut werken. Veenstra wil namelijk beide grondslagen van directie en DB naast elkaar leggen. Raadslid Gijs Stork (ALA/AOV) ondersteunde dat verzoek, maar wethouder Kuik-Verweg gaf weifelend antwoord waardoor de indruk ontstond dat er van DB-zijde helemaal geen nota is waarop het besluit is gebaseerd. Wel werd duidelijk dat het uittreden van de gemeenten Rijssen/Holten en Hellendoorn een voldongen feit is!
Door nu eerst een subsidieaanvraag bij het Rijk te doen voor 1 mei a.s. om de transitie (inkrimping) van Soweco te kunnen betalen, heeft het de schijn dat de gemeenteraad voor een voldongen feit wordt gesteld en deze hooguit nog een achterhoedegevecht kan voeren.

Gevolgen sociale bezuinigingen nog onbekend
Wethouder Kuik-Verweg werd zwaar op de korrel genomen inzake de voortgangsrapportage van het sociale beleid. Die voortgangsrapportage is pas in september beschikbaar kondigde Kuik-Verweg aan. Daarmee kan de gemeenteraad niet uit de voeten, omdat het dan tijdens de behandeling van de Voorjaarsnota in juni niet kan anticiperen op de gevolgen die de bezuinigingen op het sociale vlak met zich meebrengen.
Nagenoeg de gehele raad viel over Kuik-Verweg heen en drong aan op spoedige informatie voor behandeling van de Voorjaarsnota. Kuik-Verweg gaf geen krimp op aanvallen van de diverse fractie en ook niet t.a.v. partijgenoot en fractievoorzitter Luc Schuur (PvdA).
Kuik-Verweg gaf geen krimp en vertelde ‘doodleuk’ dat de gesprekken met de sociale partners pas tussen mei en september zullen plaatsvinden en eerst dan inzicht is welke gevolgen de ingezette bezuinigingen hebben. De gemeenteraad kon ‘lullen als Brugman’ maar kreeg geen beweging in de mededeling van Kuik-Verweg die stoïcijns vasthield aan september betreffende nadere informatie voor de gemeenteraad.
Het kan dus zo maar zijn dat er tijdens de Voorjaarsnota opnieuw een bezuinigingstaakstelling op tafel ligt zonder dat de gemeenteraad weet wat de gevolgen zijn van de huidige bezuinigingsronde.
De gang van zaken en onvrede bij de raad doet vermoeden dat de gemeenteraad steeds minder bereid is om zich nog langer te laten 'piepelen'. Of dat nog een staartje krijgt?

Archief
Terug naar vorige pagina