Politiek nieuws


Plaatsing  
 
09-01-2012  

Grondbezit nekt 15 procent gemeenten

 

ALMELO – In Nieuwsuur vanavond een reportage over de financiële debacles die gemeenten te wachten staat die in het bezit zijn van veel bouwgrond. Gepresenteerd werd een rapport van Deloitte Real Estate Advisory uit september 2011 waarin Deloitte er vanuit gaat dat 35 gemeenten in de financiële problemen zullen komen omdat zij een bedrag van in totaal 2,4 mijard euro moeten afschrijven.
Inmiddels zijn ook de nieuwe cijfers bekend uit onderzoek van alle provincies die de gemeentelijke jaarstukken hebben bestudeerd. Daaruit blijkt dat de steekproef van Deloitte nog aan de voorzichtige kant was, want de provincies komen tot de conclusie dat er minstens 3.4 miljard euro moet worden afgeschreven en dat voor 64 gemeenten onder toezichtstelling dreigt. Dat is 15 procent van de in totaal 415 gemeenten die Nederland rijk is.
Voor die gemeenten dreigen een forse verhoging van de gemeentelijke lasten. Zo heeft Apeldoorn al de OZB met 10 procent verhoogd en moeten 200 ambtenaren worden ontslagen. Liefst 200 miljoen euro moet de stad afboeken en het staat met ingang van 2012 onder preventief toezicht.

< Het rekensommetje hiernaast leert dat op een woning van 300.000 euro vrij op naam met een 5 procent lagere opbrengst, een gemeente 9600 euro moet afschrijven.
Als Waterrijk dus 4000 woningen in die prijsklasse zou moeten gaan herbergen, betekent dat voor de gemeente Almelo een af te boeken verlies van 38.5 miljoen euro. Daar komen dan de andere woningbouwlocaties zoals Leemslagen, Almelo Noord etc. nog eens bij.
De vraag is echter wanneer het college van B&W met de echte cijfers naar buiten komt?
 


Deloitte rapport grondexploitaties gemeenten 2011

Archief
Terug naar vorige pagina