Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
16-07-2011  

Vliegende Herten in Mander

 

MANDER – Campingeigenaar Jan Nijhuis van camping ‘Dal van de Mosbeek’ keek z’n ogen uit toen hij in het prachtige natuurdal bij Mander meerdere exemplaren van het Vliegend Hert tegen kwam. Het Vliegend Hert is de grootste kever die in Nederland voorkomt in slechts enkele gebieden zoals Oost Twente en Limburg.
Het Vliegend Hert is meestal slechts vindbaar op schimmelend eikenhout en Nijhuis was dus verbaast dat de kever gevonden werd in het prachtig gerestaureerde ‘Kookhus’ wat bij hem ‘Bakspieker’ wordt genoemd. Vooral het aantal van 7 mannelijke kevers verbaasde hem omdat de larve er meestal een jaar of acht à negen over doet om tot ontpoppen te komen.
Nijhuis vermoedt dat de vondst alles te maken heeft met de aanleg van de landschapscamping waarbij een houtwal werd aangelegd.
Het mannelijke dier ziet er met zijn grote scharen gevaarlijk uit maar is dat niet. Hij mist de knijpkracht die een vrouwelijk exemplaar wel heeft. Het vrouwtje heeft kleinere kaken met scherpe tandjes waarmee het zich tot diep in een eikenboom kan vreten. De uitlopende sappen zijn de levensaders van het Vliegend Hert.

Fotoreportage (7 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina