Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
04-06-2011  

Brand verwoest 100 hectare van Aamsveen

 

ENSCHEDE – De grote brand in het natuurgebied Aamsveen in het grensgebied bij Enschede heeft vrijdag zeker 100 hectare verwoest waarvan 60 ha. in Nederland en 40 ha. in Duitsland. De brand werd bestreden door meerdere korpsen uit Twente en Duitsland en ook defensie zette een Chinook helikopter in om de brand te bestrijden.
Landschap Overijssel sprak van een ramp voor de dieren- en plantenwereld. Volgens toezichthouder Jan Tempelman en jachtopziener Jan Goolkate is er sinds 1976 niet meer zo’n grote brand geweest. Tempelman ging na de melding direct het gebied in maar werd door rook en hitte al snel verjaagd. „Er zijn vrijwel zeker veel jonge reeën omgekomen. Die gaan niet op de vlucht voor vuur.Die hebben net als reptielen en insecten geen kans.” Ook de vogelpopulatie zal flinke schade oplopen. Fazanten, eenden, boompiepers, roodborsttapuit komen in het gebied veel voor. Net als de - zeldzame - nachtzwaluw„Vogels hebben nu broedsels of net jongen.”
De Duitse brandweer sprak het vermoeden van brandstichting uit omdat in de afgelopen weken al vaker moest worden uitgerukt voor beginnende brandjes in het Aamsveen.
In totaal bestreden 220 brandweerlieden de vuurzee en de Chinook stortte per vlucht 10.000 liter water op de vuurzee. Na de gehele nacht het smeulende Aamsveen in de gaten te hebben gehouden, is vanmorgen om 05.00 uur het bluswerk hervat. Vooral het Duitse deel vormt hoofdbrekens vanwege de smeulende veen en heidegrond.

Kijk hier naar de fotoreportage

Archief
Terug naar vorige pagina