Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
25-05-2011  

Onheilstijding, 1000 man weg bij SOWECO


Directeur Drs. Reinier van Broekhoven van SOWECO - 2e van rechts - in betere tijden tijdens de opening van de praktijkruimte voor de praktijkopleiding detailhandel. Toen werden nog allerlei nieuwe initiatieven aangekondigd die werk zouden opleveren. Amper een jaar later is de bittere waarheid totaal anders. Het kabinet Rutte draait de geldkranen dicht!
archief AN.nl 15 maart 2010
 

ALMELO – Vanmorgen werd de pers in het stadhuis van Almelo en het personeel op het bedrijf van SOWECO aan de Plesmanweg tegelijkertijd de onheilstijding gebracht dat de duimschroeven hard worden aangedraaid en het jaarlijkse budget in 3 jaar tijd wordt bijgesteld van 14,5 miljoen euro naar 6 miljoen euro. Alleen de echte sociale werkvoorziening blijft dan nog overeind en SOWECO krimpt dan van 1600 personeelsleden naar 600 personeelsleden.
Het principebesluit van de colleges van B&W van de deelnemende gemeenten in SOWECO – zijnde Almelo, Wierden, Twenterand, Rijssen-Holten, Hellendoorn en Tubbergen, moet eind dit jaar zijn beslag krijgen waarna ingaande 2012 de eerste ‘koppen moeten rollen’.
Het dramatische besluit is een gevolg van de aangekondigde rijksbezuiniging door het kabinet Rutte. Coalitiegenoten VVD/CDA - met gedoogsteun van de PVV – willen dat feitelijk iedereen in het reguliere bedrijfsleven een plekje moet zien te vinden met uitzondering van diegenen die van oudsher onder de WSW-regeling vallen. Ieder met een arbeidsrestcapaciteit van boven de 30 procent valt dan af voor een plekje bij een sociaal werkvoorzieningschap.
De enige hoop bestaat er uit dat het bestuursakkoord op rijksniveau wordt opengebroken en de tijd van sanering kan worden opgerekt. Die tijd wil men dan zoveel mogelijk benutten om onderdelen van Soweco te privatiseren waardoor mogelijk het aantal ontslagen nog enigszins kan meevallen.
SOWECO is de eerste die de gevolgen van het nieuwe kabinetsbeleid zo schreinend naar buiten brengt. Het is tevens een signaal voor de gevolgen bij de andere werkvoorzieningsschappen in Nederland.

In de bijlagen de besluiten die de gemeenteraad van Almelo worden voorgelegd.
De andere partnergemeenten in SOWECO, Wierden, Twenterand, Tubbergen, Hellendoorn en Rijssen/Holten leggen dezelfde collegebesluiten voor aan de desbetreffende gemeenteraden.


B&W besluit Almelo: Toekomst SOWECO
Raadsvoorstel Almelo: Toekomst SOWECO
Persbericht Almelo: Toekomstige ontwikkelingen SOWECO

Archief
Terug naar vorige pagina