Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
22-04-2011  

Hengelo en Hellendoorn in de fout met Wmo

 

Volgens het donderdag jl. uitgebrachte rapport van het CBP stellen de genoemde gemeenten teveel vragen aan cliënten. Zo willen ze standaard weten wie de behandelend arts is van de aanvragers en welke medicijnen ze slikken. Volgens het CBP gaat dat te ver. Als er speciale redenen zijn waarom die informatie belangrijk is, kunnen de gemeenten altijd nog aanvullend vragen naar de naam van de dokter of medicijngebruik, vindt de organisatie.
Bovendien hebben de genoemde gemeenten te weinig gedaan om de (medische) persoonsgegevens te beveiligen. De uitkomsten van het rapport geven te denken omdat slechts deze vier gemeenten zijn onderzocht. Het CBP hoopt dat nu ook de andere gemeenten hun wijze van handelen onder de loep nemen.

Op de
website van de rijksoverheid staat de volgende definitie van de WMO. De Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) zorgt ervoor dat iedereen kan meedoen aan de maatschappij en zelfstandig kan blijven wonen. Het gaat bijvoorbeeld om mensen met beperkingen door ouderdom of handicap, een chronisch psychisch probleem, maar ook om vrijwilligers en mantelzorgers.

Archief
Terug naar vorige pagina