Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
30-07-2008  

Radovan Karadzic in Scheveningse cel

 

Radovan Karadzic is overgebracht naar het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag. Vannacht werd hij vanuit Belgrado naar Rotterdam Airport overgevlogen. Daar vertrokken later geblindeerde busjes en twee helikopters. Onduidelijk is hoe Karadzic is overgebracht naar het detentiecentrum. Journalisten hebben geen glimp van hem opgevangen.
Karadzic moet zich bij het VN-tribunaal verantwoorden voor genocide, misdaden tegen de menselijkheid, oorlogsmisdaden en schending van de Geneefse Conventie.
Hoofdaanklager Serge Brammertz van het tribunaal geeft rond het middaguur een persconferentie over de zaak-Karadzic.
De uitlevering van Radovan Karadzic aan het VN-tribunaal in Den Haag is in het diepste geheim voorbereid. Midden in de nacht vertrok een konvooi met Karadzic vanuit de gevangenis in Belgrado. De chauffeurs droegen maskers. Tegen half zeven vanochtend landde hij met een toestel van de Servische regering op Rotterdam Airport. Van daar is hij even voor acht uur met een helikopter of geblindeerd busje naar de gevangenis in Scheveningen gebracht, waar hij zal worden vastgehouden tijdens zijn proces voor het Joegoslavië Tribunaal. Sinds gisteravond waren er al sterke geruchten dat Karadzic vannacht naar Nederland zou komen. De hele nacht stonden journalisten te wachten bij Rotterdam Airport en de Scheveningse gevangenis.
Vanochtend maakte de Servische regering bekend dat het ministerie van Justitie Karadzic' overdracht eerder per decreet had gelast. De Servische autoriteiten hebben van Karadzic' advocaat geen beroep ontvangen tegen de overdracht. Gisteravond liep in Belgrado een betoging van aanhangers van Karadzic uit op geweld. De politie joeg hen met rubberkogels en traangas uiteen.

Archief
Terug naar vorige pagina