Overijssels Nieuws


Memphis over Verloskunde, Zorg en IT

ALMELO – Het discussieprogramma Memphis van RTV Oost en het ondernemersmagazine Twentevisie kwam dinsdagavond uit het Polmanstadion. Vragenstellers Martin Steenbeeke en Jan Medendorp onderwierpen o.a. Menzis-bestuurder Roger van Boxtel, ex- zorgondernemer Jan Torny van TSN en Hans Lesscher van het gelijknamige IT-bedrijf uit Hengelo aan de nodige spitse vragen. Het belangrijkste onderwerp was wel de voorgenomen concentratie van de klinische kraamzorg in de ZGT-ziekenhuizen Hengelo en Almelo in de Hengelose vestiging. Het plan van bestuursvoorzitter Schmidt veroorzaakte veel commotie onder de bevolking en verloskundigen in de regio Almelo en ook de Tweede Kamer wijdde er 2 aangenomen moties aan om Schmidt een pas op de plaats te laten maken. Schmidt, die niet aanwezig was, wil met de concentratie van 2 winstgevende locaties extra geld besparen om meer geld bij banken te kunnen lenen voor de andere plannen die het ZGT nog heeft. Menzis was niet in de plannen gekend en in navolging van de Tweede Kamer en minister Schipper heeft ook van Boxtel opheldering gevraagd bij Schmidt. De ziekteverzekeraars hebben namelijk een wettelijke zorgplicht en bij Menzis betreft het meer dan 10.000 cliënten in de regio Almelo. Menzis drong daarom aan bij ZGT om geen onomkeerbare stappen te maken in afwachting van de behandeling in de Tweede Kamer van het rapport ‘Een goed begin´ van Professor van der Velden. In dat rapport komt tot uiting dat de hoge babysterfte in Nederland alles te maken heeft met de te lange rijtijden en de overdracht van kraamvrouwen tussen verloskundige en de ziekenhuizen.


Janinka Veenstra maakte de bezoekers attent op het innovatiecongres Innoversum, dat plaatsvindt op 25 mei en waarover alle informatie te vinden is op www.innoversum.nl
Hans Lesscher in gesprek met Jan Medendorp
Het gesprek met Roger van Boxtel ging over ZGT, zijn aanstaande senatorschap voor D66 en zijn lidmaatschap van de ledenraad van Ajax. Daarover wilde hij alleen kwijt dat hij niet in een van beide kampen zit.


Jan Torny, van 16-jarige zonweringverkoper tot selfmade miljonair in de thuiszorg.


Van Boxtel (Menzis) lijkt aan Lesscher It te vragen: Zeg eh, dat plan van Torny is dat wat?


Nieuwsbericht | Fotopagina | Diavoorstelling

Terug naar vorige pagina