Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
21-03-2011  

Jonge architecten bezochten Deventer

 

DEVENTER – Ruim 60 jonge architecten uit geheel Europa hebben zich zondag in het Deventerse Havenkwartier georiënteerd. Doel van het bezoek is een competitie die tot een nieuwe invulling van de grote graansilo moet komen als onderdeel van de buurtaanpak die het Havenkwartier in de komende jaren moet gaan vernieuwen.

In Deventer zijn twee historische, betonnen silo's te vinden (zie foto).
Het exemplaar uit 1924 is een cellensilo voor 1500 ton. De architect is M. van Harte. De silo telt 30 cellen, waarvan 14 grote rechthoekige cellen (als uitsteeksels op de foto te zien). De kleinere cellen worden door de restruimtes gevormd. De silo is vergelijkbaar met een silo uit 1918 van de Meelfabriek Meneba te Rotterdam van de architect Michiel Brinkman.
Het exemplaar uit 1961 is een cellensilo voor 3500 ton. Deze laatste is in 3 weken tijd, met glijbekisting gebouwd. Bij deze techniek wordt ononderbroken gebouwd; zodra het beton hard is wordt de bekisting verder omhooggetrokken. Deze techniek is ideaal voor dergelijke silo's. Destijds was dit de hoogste silo in zijn soort (betongietbouw). In Lochem staat een identiek, maar nét iets hoger exemplaar, dat kort na die van Deventer is gebouwd.
bron: Wikipedia

Archief
Terug naar vorige pagina