Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
19-01-2011  

ZGT gaat gemeenteraden informeren


Foto: WKZ Open Dag - UMC Utrecht
 

ALMELO/HENGELO – De Almelose wethouder Theo Schouten heeft mede namens de buurgemeenten in de regio Almelo een gesprek gehad met twee leden van de Raad van Bestuur van de ZGT-ziekenhuizen in Almelo en Hengelo. Aanleiding is het voornemen om de klinische kraamzorg van Almelo naar Hengelo te willen verplaatsen. Bij het gesprek was ook de Hengelose wethouder Oude Alink aanwezig. Uitkomst van het gesprek is dat ZGT binnenkort uitleg gaat geven aan de diverse gemeenteraden in het verzorgingsgebied van de ZGT-ziekenhuizen.
In Almelo, Wierden, Rijssen/Holten, Hellendoorn, Twenterand en Tubbergen is grote commotie ontstaan over het voornemen de klinische kraamzorg in Hengelo te concentreren. ZGT-Hengelo vist daardoor versterkt in het zelfde deel van de Twentse ‘kraamvijver’ als het MST Enschede. Het voornemen is mede ingegeven omdat bij concentratie in Almelo anders een te groot deel onder de kraamvrouwen voor het MST in Enschede zal kiezen. Dat verlies wordt door de Raad van Bestuur op 40 procent (± 600) van het aantal huidige bevallingen in het ZGT-Hengelo geschat.
Zoals ZGT-Hengelo de concurrentie met het MST in Enschede aangaat en Almelo wil offeren, gaat het Röpcke Zweers ziekenhuis in Hardenberg in de aanval vanuit de noordelijke hoek op het ZGT-gebied door een viertal kraamsuites te realiseren, waarmee getracht wordt de thuissituatie te benaderen. Als de klinische kraamzorg in Almelo dicht gaat, kan het Röpcke Zweers op enkele honderden bevallingen uit Twenterand en Tubbergen rekenen. Aan de westkant zal ZGT bevallingen mislopen uit Rijssen/Holten en Hellendoorn.
Het voornemen van de Raad van Bestuur van de ZGT-ziekenhuizen is in ieder geval aanleiding dat o.a. SP en CDA Kamervragen hebben gesteld. Minister Schipper wordt eveneens gevraagd of zij het noodzakelijk vindt om in te grijpen vanwege het ontstaan van ‘witte vlekken’ in de klinische kraamzorg in Twente Noord.

Archief
Terug naar vorige pagina