Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
11-01-2011  

Moties tegen sluiting klinische kraamzorg (upd.)


In het Ommeland schijnen de rieken en hooivorken al te worden geslepen !
 

ALMELO – De gemeenteraad van Almelo heeft unaniem besloten een motie aan te nemen om het college van B&W stappen te laten ondernemen tegen het voorgenomen besluit van de directie van de ZGT- ziekenhuizen om de klinische kraamzorg in het Almelose ZGT- ziekenhuis (v/h Twenteborg) te sluiten.
Wethouder The Schouten heeft al contact gehad met de directie en hen medegedeeld dat de gemeente Almelo – desnoods in coalitie met de buurgemeenten – er alles aan zal doen om die sluiting te voorkomen. “Het voorgenomen besluit doet geen recht aan de belangen van burgers in Almelo en buurgemeenten en de gewenste geografische verdeling van de zorg in Twente”, aldus Schouten.
De raad vreest dat de langere reisafstand en voorkomende files op de A1/A35 tot levensbedreigende situaties zal leiden.

Het personeel van de klinische kraamzorg in Almelo is eveneens in actie gekomen en hing spandoeken op. Op last van de directie werden die verwijderd waarna deze met toestemming werden opgehangen aan belendende percelen. Met de spandoektekst; ‘De kraam Almelo met gesloten deuren, dat mag niet gebeuren’ en mondelinge aankondiging van verdere acties door het personeel staat ook intern bij ZGT op scherp.
Volgens wethouder Schouten is een afdeling Verloskunde met ruim 1700 bevallingen per jaar meer dan levensvatbaar. Het Hengelose ZGT- ziekenhuis heeft een vergelijkbaar aantal bevallingen.

De gemeente Wierden sluit zich ook aan bij het verzet. Wethouder Bekke: “De gemeenten Almelo, Wierden, Hellendoorn, Tubbergen, Rijssen-Holten en Twenterand trekken samen ten strijde, desnoods naar de Tweede Kamer.”
Deze opdracht gaf de gemeenteraad van Almelo het college van B&W ook mee waarbij alle ‘netwerken’ benut moeten worden. De SP heeft al vragen gesteld aan minister Schipper van Volksgezondheid en de SP in Almelo is een handtekeningenactie gestart. In vier dagen tijd werdenal 3400 handtekeningen verzameld.

Update: 13-01-2010
In het radioprogramma Rumoer van TC Tubantia en de bibliotheek Almelo werd een discussie gevoerd over het voornemen van de directie van ZGT de kraamafdeling in Almelo te sluiten. Gynaecoloog Peggy van der Lans van de ZGT-vestiging Almelo
schoof aan en stelde dat de babysterfte in de regio Almelo zal toenemen door de langere reistijden. Ook de verloskundigen in de regio bundelen hun krachten en vrezen dat in noodgevallen vanuit een thuisbevallingsituatie keuzes gemaakt moeten worden tussen de ziekenhuizen van Hardenberg, Hengelo, Deventer en Zwolle. Almelo en de
omliggende gemeenten Wierden, Hellendoorn, Rijssen/Holten, Twenterand en Tubbergen komen dan in de rode zone te liggen qua reistijd.

Uitzending gemist: Radio Almelo - Rumoer
Foto's: Jan Bril 

Fotoreportage (13 foto's)...

Archief
Terug naar vorige pagina