Overijssels Nieuws


Plaatsing  
 
21-07-2008  

Wordt luchthaven Twente weer militair?

bron: TC Tubantia
 


ENSCHEDE - CDA-Kamerlid Annie Schreijer-Pierik zal staatssecretaris Jack de Vries van Defensie vragen nadrukkelijk ook naar de Luchthaven Twente te kijken als defensie-activiteiten herverdeeld moeten gaan worden. Dat kan gebeuren als regionale luchthavens extra vluchten toebedeeld krijgen ter ontlasting van Schiphol. Een van de vele opties is dan dat Eindhoven Airport bevoorradingsvluchten naar Uruzgan aan Twente afstaat, terwijl Eindhoven verkeersvluchten van Schiphol moet overnemen.
Volgens Schreijer is dat slechts een van de vele scenario's die momenteel op de tekentafel liggen bij het ministerie van Verkeer en Waterstaat. "Die moeten allemaal eerst nog door het kabinet worden beoordeeld en vervolgens moet de Tweede Kamer alle belangen goed tegen elkaar afwegen. Het CDA heeft daar dus nog geen standpunt over, maar mijn Twentse hart zegt dat het natuurlijk wel mooi zou zijn als vliegveld Twente daarin een rol kan spelen" .
Volgens Schreijer zullen de verschillende scenario's om Schiphol in de toekomst te ontlasten, in september/oktober aan de Kamer aangeboden worden. Ze wil nog niet ingaan op de mogelijke gevolgen van de vliegtaks en de stijgende brandstofprijzen. Vorige week zei de KLM te vrezen jaarlijks een miljoen passagiers kwijt te raken. "Dat kan zeker een nieuw element zijn, maar het is nog geen werkelijkheid. Voorlopig heeft Schiphol nog 50.000 passagiers te veel en de regionale luchthavens kunnen helpen dat op te lossen".

De provincie Overijssel houdt vast aan de twee scenario's voor de ontwikkeling van de toekomst van de luchthaven in Twente.
In beide scenario's is geen ruimte voor militaire luchtvaart. Het rijk onderzoekt of een terugkeer van de militairen naar Enschede mogelijk is. De scenario's worden uitgewerkt samen met de betrokken gemeenten en met goedkeuring van het rijk. Dat het rijk nu zelf onderzoekt of er weer militairen naar het vliegveld kunnen komen, is geen verrassing voor de provincie. Wat de gevolgen zijn van de mogelijke terugkeer van de militairen naar Twente voor de scenario's kan gedeputeerde Jansen niet zeggen.

Archief
Terug naar vorige pagina